Ingrijpende verbouwing van de Poldertoren lijkt van de baan

EMMELOORD • Wo 20 september 2023 | 6:03 • Woensdag 20 september 2023 | 6:03

Een plan voor een ingrijpende verbouwing van de Poldertoren in Emmeloord lijkt het niet te gaan halen. Een deel van de gemeenteraad wil liever dat het Rijksmonument alleen een sobere opknapbeurt krijgt. Het gemeentebestuur (burgemeester en wethouders) wil de toren juist grondig verbouwen.

Dit bleek dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Noordoostpolder. Onder meer VVD, CDA en PvdA hebben moeite met het voorstel van wethouder Toon van Steen om de Poldertoren zo op te knappen dat de ruimtes in het gebouw door derden gehuurd en gebruikt kunnen worden. Voor die verbouwing, waarbij onder meer extra ramen in de toren moeten komen, is een investering nodig van ruim een miljoen euro.

Meerdere partijen in de raad vinden dat dit geld beter aan andere zaken kan worden besteed, zoals de vernieuwing van de brandweerkazernes in de dorpen in Noordoostpolder. Alleen de Politieke Unie is voorstander van een totale verbouwing van de Poldertoren. Volgens raadslid Tom Langenberg van die partij betekent de keuze voor een sobere verbouwing een verspilling van alle eerdere renovaties van de toren.

Niet alle fracties aanwezig
Niet alle politieke partijen waren dinsdagavond aanwezig bij de bespreking. Dat kwam doordat het om een extra vergadering ging. Het gesprek over de opknapbeurt van de Poldertoren stond eerst gepland voor een bijeenkomst op maandag. Maar toen bleek dat de agenda van die vergadering veel tijd vroeg, werd besloten tot een extra bijeenkomst een etmaal later.

Vier raadsfracties konden op zo'n korte termijn geen deelnemer leveren voor de extra bespreking. De fracties van D66, ONS, CU/SGP en GroenLinks waren daarom niet aanwezig. GroenLinks liet via WhatsApp weten te kiezen voor een sobere opknapbeurt van de toren. Het standpunt van de andere partijen is nog niet bekend.

Afgelopen voorjaar bleek dat een grondige verbouwing van de Poldertoren door gestegen kosten ruim een miljoen euro meer zou kosten dan begroot. Wethouder Toon van Steen werkte daarop zes mogelijke varianten uit. De gemeenteraad kon dan een keuze maken uit verschillende plannen, met elk een eigen prijskaartje. In de sobere varianten wordt alleen het noodzakelijk onderhoud aan de toren uitgevoerd, terwijl in de meest royale variant de toren geschikt wordt gemaakt voor diverse functies waaronder verhuur van ruimten aan derden.

De raad lijkt nu te gaan voor een sobere variant. Dit zou betekenen dat de Poldertoren alleen behouden blijft als Rijksmonument. De raad neemt een definitief besluit tijdens de gemeenteraadsvergadering van 2 oktober.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel