'Jongeren Urk weten niet dat het ooit een eiland is geweest'

URK • Do 28 maart 2019 | 11:21 • Donderdag 28 maart 2019 | 11:21

Niet alle jongeren op Urk weten dat het dorp ooit een eiland is geweest. Dat zegt wethouder Freek Brouwer. De gemeente heeft woensdagavond besproken hoe ze jongeren meer historisch besef bij wil brengen.

"We hebben een jonge geschiedenis, mijn ouders zijn nog op het eiland geboren. Ik kom uit het onderwijs en we zien dat jongeren gewoon niet meer weten dat Urk voor de Tweede Wereldoorlog een eiland was." Brouwer denkt dat historische elementen in het dorp, zoals het palenscherm wel kunnen bijdragen aan het besef.

Workshop klederdracht
Volgens Brouwer is er ook een hernieuwde interesse onder jongeren voor de Urker klederdracht. De gemeente wil daarom kijken naar nieuwe workshops en de mogelijke oprichting van ambachtsgilden.

Marjanne Romkes van het CDA ziet ook mogelijkheden. "We denken dat het goed is om andere vormen van kunst te tonen aan de Urker jeugd. Een voorbeeld is een groot gedicht op een gebouw, mogelijk van een Urkse dichter of kunstenaar."

Volgens wethouder Brouwer is het belangrijk om te investeren in het cultureel besef van Urker jongeren, om de in de toekomst de cultuur in stand te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel