'Lelystad Airport kan niet open door CO2-uitstoot'

LELYSTAD • Di 2 april 2019 | 7:01 • Dinsdag 2 april 2019 | 7:01

Lelystad Airport moet niet worden opengesteld voor de burgerluchtvaart. Dat concludeert Natuur & Milieu uit een onderzoek dat de organisatie heeft laten uitvoeren naar de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart. Volgens dat onderzoek verdubbelt de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart de komende dertig jaar als er geen extra maatregelen komen.

Het onderzoek is uitgevoerd door CE Delft en Royal HaskoningDHV. Die concluderen dat de plannen van de luchtvaartsector zelf om de uitstoot te verminderen niet genoeg uithalen. Volgens CE Delft verdubbelt het aantal vliegbewegingen en passagiers in dertig jaar. Zonder nieuw beleid neemt de uitstoot toe van 12 megaton in 2017 tot ruim 23 megaton in 2050. Natuur & Milieu vindt dat er daarom extra maatregelen moeten komen om het aantal vluchten te beteugelen.

'Parijs buiten bereik'
"Zonder aanvullend beleid brengt de luchtvaartsector eigenhandig de klimaatdoelen van Parijs buiten bereik", stelt de milieuorganisatie. "Als het alle andere sectoren wel lukt om de uitstoot naar nul te brengen, maar de uitstoot van broeikasgassen uit de luchtvaartsector blijft groeien, blijft de temperatuur stijgen."

Onderzoeker Maarten van den Berg van Royal HaskoningDHV zegt bij de NOS dat door de verwachte groei van de luchtvaart het vrijwel onmogelijk wordt om in 2030 de CO2-uitstoot netto te laten dalen. "Als het verbruik van fossiele kerosine minder hard groeit, dan hebben reductiemaatregelen sneller impact. In de periode na 2030 is veel meer mogelijk en daar kan nu al op worden voorgesorteerd."

Minister Van Nieuwenhuizen schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat ze CO2-maatregelen in de luchtvaartsector belangrijk vindt. Maar volgens de minister is het terugbrengen van het aantal vluchten van en naar Nederland voor het kabinet 'geen doel op zich'. Het kabinet vindt dat in internationaal verband verder gekeken moet worden naar aanvullende maatregelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel