Aan tafel bij de informateur: "Hoe graag willen jullie in de coalitie?"

FLEVOLAND • Wo 3 april 2019 | 17:15 • Woensdag 3 april 2019 | 17:15

"Hoe graag willen jullie in de coalitie?" Het is de eerste vraag die informateur Annemarie van Gaal op tafel legt als ze woensdagmiddag spreekt met D66. Tegenover haar zitten D66-lijsttrekker Tiko Smetsers en Michiel Rijsberman. Op dit moment is Rijsberman nog gedeputeerde namens die partij. "Dat willen we graag", is de reactie. Al merken de twee op dat een bescheiden rol wel is gepast nu de partij is gezakt van vier naar twee zetels. "Hang eens een cijfer aan hoe graag jullie het willen," zegt Van Gaal. "Een acht?" Het antwoord van Smetsers is veelzeggend: "In principe een tien!"

De komende dagen spreekt de informateur met alle partijen. Ze is aangesteld door verkiezingswinnaar Forum voor Democratie. De gesprekken worden eigenlijk gevoerd zonder pers of publiek. Een oproep van verschillende lijsttrekkers om de gesprekken in de openbaarheid te voeren haalde het niet. Een beslissing waar D66 het niet mee eens is. De partij nodigde Omroep Flevoland dan ook uit om aanwezig te zijn bij hun gesprek met de informateur. Het CDA liet eerder Nieuwsuur aanschuiven.

Meteen terzake
Lang om de hete brei heen draaien doet Van Gaal niet: "Wat is de gedroomde coalitie?" Een brede middencoalitie zeggen Smetsers en Rijsberman. Het antwoord is Van Gaal wat te vaag. "Welke partijen dan?" En dus noemen de D66'ers een zestal partijen op. Het zijn de huidige coalitiepartijen, aangevuld met GroenLinks.

"Het is wel logisch om eerst iets anders te onderzoeken," voegen ze daaraan toe. Doelend op een combinatie waarin Forum voor Democratie als grootste partij vertegenwoordigd is. Dat zal dan hoogstwaarschijnlijk zonder D66 zijn.

Wie besturen de provincie?
De huidige coalitie bestaat uit VVD, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie

D66 niet samen met PVV of Forum
Als gevraagd wordt welke partijen D66 uitsluit dan vallen al snel de namen van de PVV en Forum. Het is niet zo dat D66 helemaal geen zaken met die partijen wil doen, maar samen plaatsnemen in een coalitie zien Smetsers en Rijsberman niet zitten. In het geval van de PVV omdat de standpunten te ver uiteen liggen. Bij Forum lijkt het vooral te komen doordat D66 geen idee heeft wat het van die partij moet verwachten. "We kennen ze niet." En kijkend naar de landelijke standpunten van Forum zien ze weinig overeenkomsten

"We kennen ze niet."

— Michiel Rijsberman van D66 over Forum voor Democratie.

D66-gedeputeerde Rijsberman neemt alvast een voorschot door te zeggen geen onderdeel uit te willen maken van een 'afbraakcoalitie'. Investeringen in zaken zoals windmolens, Nationaal Park Nieuw Land en het vliegveld zijn keuzes die gemaakt zijn en in het verleden liggen. Wat Rijsberman betreft zijn het beslissingen die niet teruggedraaid mogen worden.

Informateur Annemarie van Gaal vervolgt het gesprek door de D66'ers te vragen naar hun standpunten op zo'n tiental onderwerpen. Lelystad Airport, natuurontwikkeling, windmolens, werkgelegenheid, van alles komt aan bod. De antwoorden van Smetsers en Rijsberman zijn een soort opsomming van het verkiezingsprogramma van de partij.

Telefoontje van Thierry Baudet
Aan het eind krijgt het gesprek een wat informeler karakter. Rijsberman vraagt zich af hoe Forum eigenlijk bij Van Gaal terecht is gekomen. Het was voor haarzelf ook wel een verrassing, zo vertelt ze. Ze herinnert zich een tv-programma waar ze tegelijkertijd met Thierry Baudet te gast was. "Waar ik op sommige punten best wel van mening verschilde." Toch lijkt het dit tv-optreden te zijn geweest waar de connectie tussen de twee is ontstaan. Het telefoontje om haar te vragen als informateur kwam in elk geval van Baudet. Niet van de Flevolandse lijsttrekker Gert-Jan Ransijn.

Na een half uur zit het gesprek erop en verlaten Smetsers en Rijsberman de zaal. Even later stapt de ChristenUnie naar binnen. Een verslag van alle gesprekken die Van Gaal voert zal de komende dagen openbaar gemaakt worden. Pas over twee weken wordt het volledige advies van de informateur bekend. Dat heeft alles te maken met het feit dat er eerst nog een hertelling moet plaatsvinden. Die is aangevraagd door het CDA nadat bleek dat die partij op ongeveer tien stemmen na een zetel misliep. Die zetel gaat voorlopig naar DENK.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel