'Hertelling verkiezingen vóór 17 april klaar'

LELYSTAD • Do 28 maart 2019 | 14:09 • Donderdag 28 maart 2019 | 14:09

Het hertellen van de stemmen van de Statenverkiezingen moet voor 17 april zijn afgerond. Dat zegt Commissaris van de Koning Leen Verbeek. Hij wil graag op die dag de nieuwe Provinciale Staten installeren.

Verbeek hoopt dat de donderdag 11 en vrijdag 12 april kan worden geteld. Op maandag 15 en dinsdag 16 kan dan de uitslag bekend worden gemaakt. Volgens Verbeek is de kwaliteit van de telling van een hogere orde dan de snelheid waarmee de uitslag wordt gebracht. Verbeek heeft daarover overleg gehad met onder meer de Kiesraad en het Centraal Stembureau.

De komende weken wordt gezocht naar tellers en en worden er draaiboeken opgesteld. Er wordt niet geteld op één centraal punt in de provincie maar in alle gemeenten op 1 locatie.

Hoeveel kost dat hertellen?
De hertelling is volgens de CvdK een enorme klus waar de provincie erg druk mee is en waarvoor alle agenda's worden leeggeveegd. Ook brengt het hertellen kosten met zich mee. Dit heeft onder meer te maken met de ruimtes die moeten worden afgehuurd en de vergoedingen die aan tellers worden verstrekt. Hoe hoog de onkosten zullen zijn is onbekend.

Waarom moet er opnieuw geteld worden?
De hertelling wordt gedaan op verzoek van het CDA dat bij de definitieve uitslag tien stemmen tekort kwam voor een vierde zetel. Een meerderheid van Provinciale Staten is akkoord gegaan met hertelling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel