Nieuw college Flevoland geïnstalleerd

FLEVOLAND • Wo 10 juli 2019 | 23:18 • Woensdag 10 juli 2019 | 23:18

Als voorlaatste provincie van Nederland heeft ook Flevoland een nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten hebben woensdagavond ingestemd met het nieuwe college van VVD, CDA, D66, PvdA, ChristenUnie, aangevuld met GroenLinks.

Het nieuwe college bestaat uit zes gedeputeerden, van wie enkele in deeltijd. Geen enkele gedeputeerde kreeg de volledige steun van de Staten. Jop Fackeldey (PvdA) kreeg 26 stemmen voor en 14 tegen. Harold Hofstra (ChristenUnie) kreeg steun van 28 Statenleden, maar 11 tegenstemmen en 1 blanco.

Jan-Nico Appelman (CDA) en Michiel Rijsberman (D66) werden gekozen met elk 32 stemmen voor en 8 tegen. Jan de Reus (VVD) en Cora Smelik (GroenLinks) kregen elk 35 stemmen voor, 2 tegen en 3 blanco stemmen.

Forum voor Democratie
Op 20 maart waren de verkiezingen voor Provinciale Staten. Op 11 april vond op verzoek van het CDA een hertelling plaats. Forum voor Democratie bleef ook toen de grote winnaar met 8 zetels. Weken lang werd onderhandeld over een college van FvD, VVD, CDA, CU en PvdA.

De besprekingen liepen stuk toen de PvdA aangaf om principiële redenen niet met Forum te kunnen besturen. Daarna kwam een voortzetting van het oude college aangevuld met GroenLinks in beeld. Op 4 juli bereikten de zes partijen een coalitie-akkoord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel