Hertelling Provinciale Staten afgerond

FLEVOLAND • Do 11 april 2019 | 15:28 • Donderdag 11 april 2019 | 15:28

De hertelling voor de Provinciale Staten is donderdagmiddag om 15:30 uur afgerond. De definitieve uitslag volgt dinsdag.

In Lelystad werd om 08:30 uur gestart met tellen. In de andere gemeenten werd er om 09:00 uur begonnen. In totaal werden donderdag zo'n 160.000 stemmen met de hand opnieuw geteld.

Tekst gaat verder onder afbeelding


De hertelling kwam op verzoek van het CDA. Na de verkiezingen kreeg de partij in de voorlopige uitslag vier zetels in Provinciale Staten. Maar bij de definitieve uitslag bleek dat het CDA één zetel kwijt was geraakt aan DENK. Dat had te maken met de verdeling van de restzetels. DENK had daarvoor net iets meer stemmen dan de christendemocraten.

De zes gemeenten in de provincie telden apart van elkaar de stemmen. Na de uitslag op dinsdag is het de bedoeling dat woensdag de Statenleden geïnstalleerd worden.

Het zou echter nog kunnen dat er opnieuw een hertelling aangevraagd wordt. Er is geen maximum aan het aantal hertellingen, het verzoek moet alleen wel gesteund worden door de meerderheid van de Provinciale Staten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel