Schot in formatie nieuw bestuur waterschap

FLEVOLAND • Di 7 mei 2019 | 21:29 • Dinsdag 7 mei 2019 | 21:29

Het gaat goed met de vorming van een nieuw dagelijks bestuur voor het Waterschap Zuiderzeeland. De besprekingen zijn de formatiefase ingegaan en op 4 juni moet er een nieuw college zitten. Dat melden de informateurs Jacob van Olst en Tom Vereijken.

Tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten waren er op 20 maart ook verkiezingen voor het waterschap. De uitslag bracht geen aardverschuiving te weeg. De partij Wonen, Water en Natuur bleef de grootste met zes zetels. De combinatie ChristenUnie/SGP kreeg drie zetels, een winst van één. VVD, CDA, Werken aan Water en 50 Plus behielden elk twee zetels. De Algemene Waterschap Partij halveerde tot één zetel.

Klimaat belangrijk thema
Een belangrijk thema in het nieuwe bestuursprogramma wordt volgens Van Olst en Vereijken zeker weten klimaatverandering: "Willen we daarop goed zijn voorbereid, dan weten we dat het veel energie gaat kosten om te zorgen dat we de goede maatregelen nemen", aldus van Olst.

Andere opgaven waarvoor het waterschap de komende jaren komt te staan zijn de kwaliteit van het oppervlaktewater, dijkversterking, duurzaam waterbeheer en digitalisering. Van Olst ziet geen obstakels, maar over financiën denken partijen verschillend. Van belang is dat de kosten onder controle blijven, zodat de waterschapslasten niet steeds omhoog moeten.

Hoewel de grootste partij Wonen, Water en Natuur het liefst een bestuur ziet met drie bestuurders, de Heemraden, wil een meerderheid vasthouden aan een dagelijks bestuur van vier Heemraden. Voor Werken aan Water en de bestuurscategorieën Ongebouwd en Bedrijfsgebouwd zijn drie bestuurders een breekpunt.

Van Olst en Vereijken gaan nu verder als formateurs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Harrie

    Wo 8 mei Woensdag 8 mei

  Over een overbodig iets gesproken. Het waterschap bestuur. Onzinnig en overbodig politiek orgaan.

  reageer
 • Hans

    Wo 8 mei Woensdag 8 mei

  Ga er eens langs, laat je informeren wat ze doen en reageer dan nog eens. Dat komt wat slimmer over dan dit domme roeptoeteren.

 • Freek 3

    Wo 8 mei Woensdag 8 mei

  vind ik ook

 • Hans Keuper

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  En nog steeds geeft de 'wollige' spreker Van Olst ( Directeur bij Overijssels Landschap ) geen antwoord op de vraag, waarom multimiljonaire en zwaar gesubsidieerde 'natuurbeschermingsorganisaties' slechts een fractie van de waterschapslasten betalen die burgers, agrariërs en bedrijven betalen. Logisch voor iemand die zelf directeur van een zogenaamde 'natuurbeschermingsorganisatie' is ..... Toch?

  reageer
 • Jan Posthuma

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Waarom is daar nou weer een Schot voor nodig? Kunnen we dit niet zelf regelen?

  reageer
 • Hans

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Met een schot hagel lukt dat zeker :)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert