Gemeente onder vuur om handhavingsbeleid Buitenplaats Horsterwold

ZEEWOLDE • Vr 5 april 2019 | 13:39 • Vrijdag 5 april 2019 | 13:39

De gemeente Zeewolde kreeg vrijdag flinke kritiek te horen van de Raad van State over de aanpak van de permanente bewoning van recreatiewoningen.

Zeewolde legde eerder een eigenaresse van een recreatiewoning aan de Bosruiterweg een dwangsom van 25.000 euro op. Uit tientallen controles zou namelijk blijken dat ze er permanent woont, dan wel permanent recreëert.

Alleen die controles rammelden volgens de Raad van State aan alle kanten. De vrouw was slechts één keer daadwerkelijk in de woning is aangetroffen, zo bleek tijdens de rechtszaak in Den Haag. Verder baseerde de gemeente zich op een regelmatig geparkeerde auto, brandende lichten en blaffende honden.

Bezwaar
Zelfs de bezwaar- en beroepscommissie van Zeewolde deed met een uitgebreid advies een dringend beroep op het gemeentebestuur om de dwangsom in te trekken. Het college van Burgemeester en Wethouders sloegen dat advies in de wind.

Ook volgens de rechtbank heeft de gemeente veel te magere aanwijzingen en zeker geen keiharde bewijzen voor permanente bewoning. De vrouw heeft immers een hoofdwoning in Almere. Desondanks ging het college in hoger beroep tegen de uitspraak. Maar die liet vandaag tijdens de zitting ook niet veel heel van het koppige standpunt van het gemeentebestuur.

Te laat
De Raad van State stelde vast dat de gemeente pas na de rechtbankuitspraak met gegevens over het energieverbruik van de bewoonster op de proppen is gekomen. Daarnaast wees het bestuursrechtscollege erop dat Zeewolde er zelf voor heeft gekozen om in het bestemmingsplan toe te staan dat er op het recreatiepark 365 dagen per jaar gerecreëerd mag worden.

Staatsraad Van Heijningen vond het heel vreemd dat het gemeentebestuur het goed onderbouwde negatieve advies van zijn eigen bezwaar- en beroepscommissie heeft genegeerd en tegen beter weten in vol blijft houden.

Angstig
De eigenaresse van de recreatiewoning zei dat ze intussen zo angstig is geworden voor de controleurs en de enorme dwangsommen, dat ze afgelopen jaar nog maar een paar weken naar haar recreatiewoning durfde.

'Eerder mochten vrienden en familie ruimhartig gebruik van mijn woning maken. Dat doe ik ook niet meer. Ik durf niet eens meer een buitenlamp te laten branden als ik weg ga. Vroeger liet ik de lampen vaak aan als anti-inbraakmaatregel. Ik doe alles uit en dicht nu.'

Uitspraak over de dwangsom volgt binnen enkele weken. De gemeentewoordvoerder erkende na de zitting rekening te houden dat ze het hoger beroep gaan verliezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (12)

 • lrvs

    Ma 29 april Maandag 29 april

  Hoe kan een gemeente zich dit alles kan veroorloven. Zo'n bestuur moet toch aftreden: dit wanbeleid is al jaren aan de gang en de eigenaren worden als criminelen behandeld, controles die in de oorlog gehanteerd werden. Mensen die gewoon belasting betalen en het hele jaar door forenzen belasting betalen en OZB voor een villa in het Gooi. Kortom Zeewolde zuigt ze al genoeg uit en vervolgens najagen op een regeling die ze zelf in het leven hebben geroepen... Ga je dorp op orde brengen die al 80% uit arbeidsmigranten bestaat, de middestand die op z'n gat ligt en alleen de LIDL die vaart hier nog goed bij.. Zeewolde heeft zoveel arbeidsmichranten dat ze ze niet meer kwijt konden in Het PolenHotel en omdat het AZC nog vol was hebben ze het toegestaan op het park (bewijs is er)Toen het AZC leeg stond dachten ze er even een slaatje uit te slaan door de eigenaren die met de rug tegen de muur stonden nog even ongewaarschuwd een poot (25000,00) uit te draaien.. Zeer laffe actie.

  reageer
 • Thomas Elbers

    Za 6 april Zaterdag 6 april

  Er is maar één schuldige in dit drama en dat is de gemeente Zeewolde, wat hebben zij een hoop mensen verdriet aangedaan.

  reageer
 • Zeewoldenaar

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  Ik vind het onterecht en ongenuanceerd dat met de vingers gewezen wordt naar Burgemeester Gorter persoonlijk en ook naar de Wethouders van Zeewolde. Het zijn niet zij, maar het is de gemeenteraad van Zeewolde die dit beleid heeft vastgesteld. Dus heb je kritiek, doe het dan goed onderbouwd en wend je tot de verantwoordelijke gemeenteraadsleden.

  reageer
 • Zeewoldenaar

    Za 6 april Zaterdag 6 april

  De reactie van Klaas klopt van geen kant en is in mijn ogen flink beneden elk fatsoenlijk peil. Burgemeester Gorter woont, werkt en heeft al zijn activiteiten in Zeewolde.

 • Klaas

    Za 6 april Zaterdag 6 april

  Toen burgemeester Weerwind van Almere bij zijn aantreden na een jaar nog in zijn oude woonplaats Heemskerk bleef wonen, viel daar de hele gemeenteraad over hem heen. Dat was tegen de geldende regels. Hoe kan het dan zijn dat eerste burger Gorter van Zeewolde na 12 jaar nog steeds in Raalte woont en daar zijn sociale leven leidt? Hij heeft toch een voorbeeldfunctie. Handhaving zit nota bene in zijn portefeuille, maar dat geldt in de praktijk dus alleen voor de burger.

 • Thomas

    Za 6 april Zaterdag 6 april

  Handhaving van het beleid is een zaak van individuele ambtenaren. Het opleggen van een onterechte dwangsoms is een besluit van het college van B&W.

  Waarom dit gedrocht van een rechtszaak bestaat, is dan ook een vraag van welke ambtenaar dermate incompetent is en dus ontslagen moet worden?

  Ha, wie hou ik voor de gek? In de semi-communistische arbeidsmarkt bij de overheid kun je ambtenaren niet ontslaan, wat ze ook doen.

 • Joop

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  Voortschrijdend inzicht. Gemeente durft te bewegen. Ga met dr mensen in gesprek en vindt een oplossing. Jarenlang handhaven, zelde resultaat. Stress bij de recreanten. Nimmer dragende argumenten waarom niet. Vele huur woning nu leeg dienende als adres.

  reageer
 • Petrusje.

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  Iedereen praat over de gemeente maar ter info dat zijn ambtenaren met een naam die deze heksenjacht doen met de opper... GertJan voorop maar woont zelf riant ergens anders ???

  reageer
 • J.Lewis

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Wordt het niet tijd dat er strafrechtelijke aangiftes tegen de ambtenaren in privé gedaan worden? In privé omdat ambtenaren in functie door het Pikmeer arrest worden beschermd. Maar ja je bent volledig als privé persoon vrijwillig in de functie van ambtenaar, 2 verschillende rechtspersonen in 1 lichaam vormen dan een criminele organisatie met als doel de wet te over treden.Dus dan kan je ook aangifte doen tegen de burgemeester in privé en de gemeentesecretaris welke moet toezien dat alles volgens de wet gaat. Het resultaat zal zijn dat in Zeewolde weinig, huidige, ambtenaren in functie over blijven.

 • laat alle reacties zien
 • Peter

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  De schuldigen zijn de mensen die daar permanent wonen en de inwoners van Zeewolde op kosten jagen.

  reageer
 • Zeewoldenaar

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  Er wordt alleen permanent gewoond door zo'n 200 arbeidsmigranten.

 • Koos

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  De gemeente , het is Gert Jan Gorter in hoogst eigen persoon die hier de hoofd rol speelt natuurlijk gevolgd door trouwe wethoudertjes .

  reageer
 • Bert

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  Ik lees nu voor de tweede keer in vier maanden dat het college van burgemeester en wethouders door een rechtbank als het gaat over Horsterwold op onzorgvuldigheid en geen FairPlay bij zijn handelen wordtgewezen. Nu door onshoogste rechtscollege. Hoeveel dwangsommen al onterecht opgelegd en hoeveel mensen angstig gemaakt? Politiek van Zeewolde wordt eens wakker!,!,,

  reageer
 • Thomas Elbers

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  Er is maar één schuldige in dit drama, en dat is de gemeente Zeewolde, ze hebben veel mensen verdriet aangedaan.

  reageer
 • Harry

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  De gemeente zeewolde slaat door in handhaven.
  Zij hebben dit gecreerd door eerst toe te staan dat er 40 weken per jaar gewoond zou mogen worden.
  Erg koppig gedrag van de gemeente.

  reageer
 • Willow

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  Heel goed!!! Gemeente Zeewolde moet eens ophouden met het burgertje pesten die niets verkeerd doen (wat in dit geval al 2x bewezen is) Doe iets nuttigs met het gemeenschapsgeld, dit is ook ons geld, en ik wil niet dat dit vergooid wordt in nutteloze zaken! Applaus voor deze
  mevrouw die zich niet op haar kop liet zitten door een koppige gemeente!!!!

  reageer
 • Jan R. Bakker

    Vr 5 april Vrijdag 5 april

  Het is fijn procederen tot en met de Hoge Raad aan toe, de belastingbetaler betaalt toch het gelach. Het zou mogelijk moeten zijn dat bestuurders in geval van ongelijk privé aansprakelijk zijn voor alle kosten die een dergelijke slepende en langdurige rechtsgang veroorzaakt. Zou de Hoge Raad een hoop tijd gaan overhouden....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert