Oorlogsmonumenten strijden voor compliment

FLEVOLAND • Wo 10 april 2019 | 20:01 • Woensdag 10 april 2019 | 20:01

Het Compliment voor het Oorlogsmonument wordt donderdag uitgereikt in de Bantsiliek in Bant. Dat is een prijs voor de personen die het verhaal achter een monument in leven houden. Er zijn vijf monumenten genomineerd voor deze prijs. Omroep Flevoland maakte van elk monument een portret.

De Dolfijn - Almere
De Dolfijn is een monument in Almere Haven en herinnert de inwoners van Almere aan de Tweede Wereldoorlog. Het beeld staat voor een vis die op het droge achterbleef, omdat Almere nog niet bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Shira Waage vertelt over het monument:

Het Nationaal Monument Bos der Onverzettelijken - Almere
Dit monument is ter nagedachtenis aan het verzet in de periode 1940 - 1945. Het monument bestaat uit een bos met 2133 bomen. Elke boom staat voor één verzetsstrijder. Het bos staat vol met wegwijzers die allerlei verhalen van het nationaal verzet vertellen. Bijvoorbeeld van de Februaristaking, Engelandvaarders en Illegale pers. Paul Verheij vertelt waarom het belangrijk is om het verhaal van het monument in leven te houden voor de jongere generaties:

Het Monument voor de Gevallen Urkers - Urk
Op het monument op Urk staan bijna alle namen van de Urker verzetsmensen en oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Daarboven is het wapen van Urk afgebeeld. Later zijn de namen van drie Joodse oorlogsslachtoffers uit Urk aan het monument toegevoegd. Robert Hofman van Urk in Oorlogstijd vertelt wat het monument voor Urk betekent:

Het Vliegersmonument - Dronten
Een propeller van een oude Lancaster die in 1963 in de polder is opgegraven, vormt het hart van het monument. Het monument is ter nagedachtenis aan de gesneuvelde geallieerde vliegers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuig stortte in de nacht van 11 en 12 juni 1943 neer in het IJsselmeer. Jolanda van Til is betrokken bij het Vliegersmonument en vertelt hoe het verhaal achter dit monument in leven wordt gehouden:

Het Monument voor Geallieerde Vliegers - Marknesse
Het monument in Marknesse is ter nagedachtenis aan twee vliegtuigen die in de omgeving van het dorp zijn verongelukt. Op 12 oktober 1941 stortte een Wellington bommenwerper neer en sneuvelde er vijf bemanningsleden. Drie jaar later, op 30 januari 1944, sneuvelden vijf bemanningsleden van een Lancaster. Beide toestellen zijn in het IJsselmeer gestort en later zijn hier brokstukken van gevonden. Henk Suelmann vertelt over het monument:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Pw

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Het slaat nergens op dat oorlogsmonumenten een prijs moeten krijgen, wat Cindy zegt alle monumenten moeten een prijs krijgen, elk monument is uniek, moet ik dan omdat het monument uit Dronten in mijn ogen NIET uniek is dan maar in een hoekje wegduwen... omdat dit monument geen prijs verdient.......? Nee ook het monument uit Dronten verdient alles eer net zoals alle andere monumenten, alle monumenten hebben hun prijs al betaalt mensen die voor ons hun leven hebben gegeven. Daarom vind ik een prijs uitreiking de grootste onzin, ik snap dan ook niet dat deze initiatief nemer niet eerst even nadenken.

  reageer
 • Cindy

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Ik vind dat ze allemaal uniek zijn met een eigen verhaal, ze hebben allemaal een prijs gewonnen vind ik.

  reageer
 • Pieta

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Regionale omroep in optima forma

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert