Tbs’er mogelijk de cel in voor geweldsincident in Oostvaarderskliniek

ALMERE • Wo 17 april 2019 | 20:42 • Woensdag 17 april 2019 | 20:42

Een tbs'er die vorig jaar verbleef in de Oostvaarderskliniek in Almere, moet mogelijk zijn behandeling onderbreken voor een verblijf in de gevangenis. Het Openbaar Ministerie in Lelystad eiste 1,5 jaar cel wegens poging tot doodslag op een sociotherapeut, en bedreiging van meerdere therapeuten in de kliniek.

De man van 43 jaar verblijft al 18 jaar in tbs-klinieken. Hij is al meerdere keren overgeplaatst vanwege incidenten. In juni vorig jaar ging het fout in Almere. De verdachte kreeg toen te horen dat bezoek dat onderweg was niet meer langskwam. De bezoekers waren in een file beland en zouden daardoor veel te laat arriveren. De verdachte zou de verkondiger van het nieuws bij de keel hebben gegrepen en die dichtgedrukt hebben gehouden. Hierdoor kon de therapeut een paar tellen geen adem krijgen.

Zelf zegt de patiënt dat hij de ander bij de keel heeft weggeduwd. Zijn advocaat noemt het niet meer dan een 'eenvoudige mishandeling'. Een paar maanden later bedreigde de patiënt therapeuten. Hij zei toen: als ik dwangmedicatie krijg, zal ik het hele team uitmoorden.

Psychoses en waandenkbeelden
Waarvoor de man destijds tbs kreeg opgelegd, is tijdens de rechtszitting niet duidelijk geworden. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis en aanleg voor psychoses met waandenkbeelden. Voor dat laatste moet hij medicijnen slikken, wat in het verleden niet altijd goed gebeurde. Volgens deskundigen is het absoluut noodzakelijk, anders dreigt de long-stay afdeling.

Momenteel zit hij in de kliniek Veldzicht in Balkbrug waar het goed met hem gaat. Wel heeft hij de status van 'extreem vlucht- en beheersgevaarlijk'. Met verlof gaan, zit er voorlopig niet in.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel