2,5 miljoen voor ontwikkeling Schokland

SCHOKLAND • Do 18 april 2019 | 8:02 • Donderdag 18 april 2019 | 8:02

De gemeente Noordoostpolder krijgt van de provincie 2,5 miljoen euro voor de gebiedsontwikkeling van Schokland. De bijdrage maakt deel uit van het grotere plan om Schokland te behouden door het te vernatten en aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Omdat de bodem rond Schokland verdroogt en verzakt, lopen de archeologische resten in de grond gevaar. Als deze blootgesteld worden aan de lucht, kunnen ze vergaan. Als oplossing wordt er de komende jaren gewerkt aan het project 'Nieuwe Natuur bij Schokland'. Daarbij verandert het grondgebruik rondom het voormalig eiland. Landbouwgrond wordt aangekocht en ingericht als nieuwe recreatie- en natuurgebieden. De gemeente Noordoostpolder verwacht daarmee klaar te zijn voor het einde van 2021. Ook is er een nieuw bezoekerscentrum gepland.

Voor de financiering is 26,6 miljoen euro nodig. Hiervan betaalt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) 12 miljoen euro. De provincie heeft eerder ruim 10,3 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het project Nieuwe Natuur. FlevoLandschap draagt anderhalf miljoen euro bij en het Waterschap Zuiderzeeland 250.000 euro. De gemeente staat garant voor een miljoen euro.

De nu verstrekte 2,5 miljoen euro voor de eerste fase komt uit het potje dat de provincie van het Rijk kreeg, nadat de aanleg van de Zuiderzeespoorlijn was afgeblazen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel