1,4 miljoen voor grondwaterpeil Schokland

SCHOKLAND • Do 5 juli 2018 | 19:48 • Donderdag 5 juli 2018 | 19:48

Waterschap Zuiderzeeland investeert ruim 1,4 miljoen euro, om het grondwaterpeil rond Schokland beter te kunnen beïnvloeden.

Van het geld worden op korte termijn drie installaties geplaatst, waarmee het waterpeil in het gebied tijdens hevige neerslag tijdelijk kan worden verlaagd. Zo wordt voorkomen dat landbouwgrond te nat wordt. Om een snelle afvoer van water mogelijk te maken, wordt ook een waterweg verbreed. Het plan gaat alleen door als ook Europa een miljoen meebetaalt.

Het waterschap worstelt al langere tijd met de bodemdaling bij Schokland. Om archeologische bodemschatten in het gebied te beschermen, zou het grondwaterpeil in het gebied omhoog moeten. Maar boeren met land rond Schokland zijn daar juist op tegen, omdat zij op de natter wordende grond steeds minder winstgevende gewassen kunnen verbouwen.

Met de nieuwe maatregelen verwacht het Waterschap ook de komende decennia het waterpeil in het gebied goed te kunnen regelen. Maar omdat de bodem structureel blijft dalen, zal de landbouwgrond volgens het waterschap op langere termijn alsnog een andere bestemming moeten krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel