Droogte geeft oude sporen prijs

NOORDOOSTPOLDER • Ma 23 juli 2018 | 20:52 • Maandag 23 juli 2018 | 20:52

Vliegers van Zweefvliegclub Noordoostpolder zijn zondag de lucht in gegaan om te zoeken naar bijzondere historische sporen en structuren in het landschap. Zij kwamen op het idee, nadat ze op het Britse nieuws hadden gezien dat door de droogte een nieuwe cirkel was ontdekt bij het wereldberoemde prehistorische monument Stonehenge. 

De nieuwe circel was te zien omdat resten van het houtwerk uit de steentijd ervoor zorgden dat er duizenden jaren later op die plek nog altijd meer vocht in de bodem zit. Daardoor groeien de gewassen daar bij deze extreme droogte net wat beter: ze zijn hoger en groener. 

De leden van ZCNOP uit Marknesse wilden kijken welke geheimen de bodem van de voormalige Zuiderzee door de droogte heeft prijsgeven. Van den Berg maakte een reeks foto's vanaf zevenhonderd meter hoogte. Op enkele plaatsen hebben ze inderdaad sporen van vroeger gebruik in de bodem waargenomen. Zoals in de buurt van Emmeloord, de N50 en Schokland.

Door gebrek aan thermiek konden de zweefvliegers maar kort foto's maken. Bij de oude vuurtoren van Blokzijl waren de contouren van de oude dijk nog zichtbaar.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel