Proef om met natte bodem archeologie Schokland te beschermen

NAGELE • Wo 31 maart 2021 | 6:28 • Woensdag 31 maart 2021 | 6:28

Het Flevo-landschap richt een proefveld in om te testen hoe archeologie bij Schokland kan worden beschermd. Door water vanuit een speciaal greppelstelsel te pompen, wordt de bovengrond vochtig gehouden.

De proefopstelling komt op een stuk land van 130 bij 140 meter langs de Palenweg bij Nagele. Daar worden meerdere typen greppels gegraven met verschillende breedtes en taludhellingen om te kijken wat het beste werkt. Vanuit de Palendwarstocht wordt water naar de greppels gepompt. De greppels volgen precies de flanken van het aanwezige ondergrondse rivierduin.

Tijdens de proef worden op verschillende plekken het vochtgehalte van de bodem, het zuurstofgehalte en de grondwaterstanden gemeten. Ook wordt bijgehouden hoeveel water nodig is om de bodem vochtig te houden.

Waarom is deze proef nodig?
Het vernatten is nodig om het ondergrondse rivierduin met sporen van prehistorische bewoning te beschermen. In een droge bodem vergaat archeologisch materiaal. De werkzaamheden aan het proefveld beginnen deze week en de proef gaat een jaar duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel