Sluisdeuren plaatsen van Reevesluis nu wel gelukt

DRONTEN • Do 18 april 2019 | 18:12 • Donderdag 18 april 2019 | 18:12

De metershoge deuren van de Reevesluis in het Drontermeer zijn donderdag zonder problemen geplaatst. Dat laat Rijkswaterstaat weten.

Woensdag lukte het niet want de speciale kraan die daarvoor nodig was, kon niet worden gebruikt. De vrees bestond dat de kraan het gewicht van de sluisdeuren niet kon dragen. De deuren wegen duizenden kilo's en zijn twaalf meter breed en zeven meter hoog.

De Reevesluis is onderdeel van een groot waterproject om het gebied rond Kampen te beschermen bij hoogwater. Rivier de IJssel heeft een aftakking gekregen, een zogenoemde bypass. Als het water in de IJssel te veel stijgt, wordt een deel van het water afgevoerd via die bypass naar het Drontermeer.

Stormkering
Om ervoor te zorgen dat het hoogwater niet in het Drontermeer terecht komt, is de Reevesluis aangelegd. Deze sluis vervangt in de toekomst de Roggebotsluis. Die wordt binnenkort gesloopt. Daarna wordt de Drontermeerdijk 2,5 meter opgehoogd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel