Kunst siert kerk tijdens Pasen

LELYSTAD • Vr 19 april 2019 | 11:50 • Vrijdag 19 april 2019 | 11:50

Kunst in de kerk was in het verleden heel normaal, kijk maar naar de kunstwerken in de grote kathedralen. In onze tijd is die gewoonte grotendeels verdwenen. In de Protestantse Gemeente in Lelystad zijn ze daarom begonnen met een succesvol kunstproject. Hierbij maken gemeenteleden kunst om de kerk aan te kleden.

"In het verleden lag kunst en geloof heel dicht bij elkaar. Mensen waren vaak laaggeletterd en konden niet goed lezen. Kunst was bij uitstek geschikt om een boodschap over te dragen", vertelt predikant Klaas de Lange. Tegenwoordig is creativiteit een uiting van wat je beleeft. "Hierdoor is het ook een manier om vorm te geven aan je geloofsleven", aldus de predikant.

Nieuwe vorm
Kerken hebben ook in Lelystad te maken met teruglopende ledenaantallen en mensen komen minder naar de zondagse kerkdiensten. "Mensen die minder hebben met de reguliere kerkdiensten kunnen aan dit soort projecten wel iets hebben", zegt Klaas de Lange. Henk Breukelman en Jeltje Tichelaar hebben samen een kleurrijk glas-in-lood kunstwerk gemaakt. "Het is voor ons vooral hoopvol en niet zozeer christelijk, het zou een leidraad kunnen zijn in een ieders leven", aldus de kunstenaars.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel