Liander versterkt elektriciteitsnet voor zonneparken

NOORDOOSTPOLDER • Do 9 mei 2019 | 23:09 • Donderdag 9 mei 2019 | 23:09

Energiemaatschappij Liander gaat het elektriciteitsnet in Noordoostpolder verzwaren om de stroom van nieuwe zonneparken af te kunnen voeren. Op dit moment zijn de kabels van Liander te dun en de verdeelstations zijn niet berekend op grote hoeveelheden stroom.

Veel boeren in Noordoostpolder willen de daken van hun schuren vol leggen met zonnepanelen maar kunnen dat niet doen, omdat het net er niet geschikt voor is. Om hen tegemoet te komen en klaar te zijn voor de energietransitie die in heel Nederland aan de orde is, gaat Liander de systemen verbeteren.

In onder meer Ens, Espel, Emmeloord en Urk worden dikkere kabels gelegd, elektrische installaties versterkt en nieuwe elektriciteitsverdeelstations gebouwd. In het noorden van Noordoostpolder wordt een compleet nieuw net aangelegd, omdat het oude net niet geschikt is voor het transport van grote hoeveelheden stroom. Ook voor Marknesse/Vollenhove is Liander bezig met het uitwerken van plannen om de netcapaciteit te versterken.

Ondernemers die grote zonneparken willen aanleggen moeten contact opnemen met Liander om de plannen af te stemmen. Particulieren die zonnepanelen op hun dak willen plaatsen, kunnen dat gewoon blijven doen. Voorwaarde is wel dat zij hun panelen aanmelden bij energieleveren.nl.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel