Miljoenentekort jeugdhulp groter dan verwacht

ALMERE • Do 16 mei 2019 | 9:35 • Donderdag 16 mei 2019 | 9:35

Het miljoenentekort op het budget voor jeugdhulp in Almere is vorig jaar verder opgelopen dan verwacht. In totaal wordt nu rekening gehouden met een tekort van zo'n 3,7 miljoen euro.

Wethouder Jerzy Soetekouw had de gemeente begin dit jaar gewaarschuwd dat het budget overschreden zou worden. Toen werd gesproken over een tekort van 2,5 miljoen.

Van het Rijk kreeg de gemeente vorig jaar 60 miljoen euro om de jeugd binnen Almere te ondersteunen. Het gaat bijvoorbeeld om geestelijke gezondheidszorg, pleegzorg of jongeren die hulp krijgen in leef- en behandelgroepen. Dat bedrag is volgens de gemeente Almere al jaren te laag. Er was daarom al geld gereserveerd om een eventueel tekort op te vangen. Ondanks dat blijkt de gemeente alsnog de portemonnee te moeten trekken.

Oorzaak onduidelijk
Volgens de gemeente Almere is het niet echt duidelijk waarom de budgetten zo worden overschreden. "De hogere uitgaven aan jeugdhulp matchen niet altijd met de cijfers over aantallen jeugdigen met jeugdhulp. Voor ambulante jeugdhulp zien we bijvoorbeeld geen toename van het aantal jeugdigen, maar verwachten we wel een financiële overschrijding."

De gemeente wil daarom volgend jaar de manier verbeteren waarop de kosten worden geschat voor jeugdhulp. Donderdagavond praat de gemeenteraad over het onderwerp met wethouder Marjan Haak - Griffioen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel