Miljoenentekort jeugdhulp groter dan verwacht

ALMERE • Do 16 mei 2019 | 9:35 • Donderdag 16 mei 2019 | 9:35

Het miljoenentekort op het budget voor jeugdhulp in Almere is vorig jaar verder opgelopen dan verwacht. In totaal wordt nu rekening gehouden met een tekort van zo'n 3,7 miljoen euro.

Wethouder Jerzy Soetekouw had de gemeente begin dit jaar gewaarschuwd dat het budget overschreden zou worden. Toen werd gesproken over een tekort van 2,5 miljoen.

Van het Rijk kreeg de gemeente vorig jaar 60 miljoen euro om de jeugd binnen Almere te ondersteunen. Het gaat bijvoorbeeld om geestelijke gezondheidszorg, pleegzorg of jongeren die hulp krijgen in leef- en behandelgroepen. Dat bedrag is volgens de gemeente Almere al jaren te laag. Er was daarom al geld gereserveerd om een eventueel tekort op te vangen. Ondanks dat blijkt de gemeente alsnog de portemonnee te moeten trekken.

Oorzaak onduidelijk
Volgens de gemeente Almere is het niet echt duidelijk waarom de budgetten zo worden overschreden. "De hogere uitgaven aan jeugdhulp matchen niet altijd met de cijfers over aantallen jeugdigen met jeugdhulp. Voor ambulante jeugdhulp zien we bijvoorbeeld geen toename van het aantal jeugdigen, maar verwachten we wel een financiële overschrijding."

De gemeente wil daarom volgend jaar de manier verbeteren waarop de kosten worden geschat voor jeugdhulp. Donderdagavond praat de gemeenteraad over het onderwerp met wethouder Marjan Haak - Griffioen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (16)

 • Juan

    Vr 17 mei Vrijdag 17 mei

  De Jeugdzorg is kapot bezuinigd. Precies hetzelfde bij het Onderwijs, de Verpleging, de Politie, de Brandweer en het Leger. Het geld klotst in Den Haag tegen de plinten. Nu weer vele honderden miljoenen extra inkomsten door o.a de grootste melkkoe: de auto. Wanneer krijgt de Nederlander iets voor zijn/haar harde werken terug?? Vandaag weer een politieke bobo die een ander baantje heeft gevonden tot zijn zeer goede pensioen. Op 23 mei maar eens iets heel anders stemmen!! ( Of de pluche zitters nu wel wakker worden??)

  reageer
 • Namens alle verzorgenden

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Mijn vrouw werkt nu in de zorg in Emmeloord bij ZONL.
  Gister is ze 6 uur bed uitgestapt en kwam ze 16.45 thuis. Normaal moet ze tot 15.30 en is het 10 min terug rijden.
  Word dat extra werk vergoed?nix noppa nada. Ze kwam weer met haar brood thuis, geen tijd voor pauze over de hele dag, wat ze verdient per uur heeft een pool in Polen. Geen reiskostenvergoeding en dat met 5 x 22 km per week en soms ook nog extra diensten.Van mij mag ze niet meer extra doen want dat word niet uitbetaald en verplicht vrij opnemen terwijl er geen tijd is omdat er alleen maar stagiairs lopen die niets kunnen of mogen. Dus einde van het jaar je extra uren kwijt.Echt zooitje bij ZONL.Dat je zo met je personeel omgaat.Met een uitkering verdient ze meer. Gaat nergens over. Nu gaan ze ook nog eens bezuinigen en komen er nog minder mensen.Heb al gezegd dat ze daar gauw weg moet. Iedereen wil er erg trouwens.

  reageer
 • Jk

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Zijn er ook nog gezinnen met heel normale jeugd?? Of gooien we de thuis problemen over de heg bij de gemeente ambtenaren? Die vervolgens omkomen in regeltjes, waardoor daar waar hulp echt nodig is, deze veelal te laat komt.

  reageer
 • Juan

    Vr 17 mei Vrijdag 17 mei

  JK: het zijn toch allemaal kleine prinsen en prinsessen? Zet maar eens de TV aan: niet alleen de reclame, maar ook tv programma's behandelen kinderen als "godenzonen" Ouders die allebei moeten werken om het huis, de nieuwe auto, de sportclubs en vakanties te kunnen betalen. Oma&Opa die vele dagen per week oppassen of de voor/naschoolse opvang en school doet de opvoeding...

 • Kion

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Overheid heeft een aantal jaren geleden deze taken van zich afgeschoven.
  En het budget overgeheveld naar de gemeentes. Met flink minder budget.
  Dus de problemen liggen nu bij de gemeentes. Was ook deze week in pers en tv dat het landelijk fout gaat

  reageer
 • Flevoburger

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  De club van Rutte zag die problemen waarschijnlijk al aankomen: ze hebben de hele jeugdzorg bij de gemeente over de schutting gekieperd en omdat wij in die tijd, in tegenstelling tot andere EU landen? , wel aan de EU begrotingsregels moesten voldoen , met een zeer karig budget.

  Dat dat op de lange termijn veel meer geld zou gaan kosten dat is niet zo interessant: de verantwoordelijken zitten dan net als Zalm ( die destijds de gulden veel te goedkoop heeft ingeruild voor de euro ) al lang op een andere functie.
  Zo gaat dat in het bobocircuit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Misschien harder optreden door Justitie tegen klanten van jeugdzorg die al bijna ‘verpest” en crimineel in de dop zijn. Dan blijft er meer over voor de echte zorgbehoevenden.

  reageer
 • Ans

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Duidelijke lange termijn visie, goede afspraken met zorgleveranciers en een stevige vinger aan de pols houden misschien?

  reageer
 • De I van Intentie

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Gebrek aan intentie komt weer boven drijven!
  Bij de opzet, inhoud, doel, plan tijdens het bezig zijn met.
  Geld heeft bij managenten te sterk de plaats ingenomen van het Hart.
  Door je alsmaar op het geld= kennelijk het knelpunt te richten draait de grammofoonplaat waar je je muziek mee wilde laten horen door. Zo kan er niet meer gedanst worden door de kinderen die dat geleerd zou kunnen worden.Probeer de boel uit je regelhoofd wat te laten zakken, vraag hulp, zodat de leidingen die voor de juiste doorstroom gemaakt zijn niet hoeven te verstoppen.
  Kinderen wil je toch niet de dupe laten worden omdat je vergeet jezelf van het juiste advies te laten bedienen?

  reageer
 • Bas

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  In plaats van de gemeentelijke organisatie op orde te brengende “kritische” ambtenaren kiest Almere ervoor om dure externe in te huren. Gevolg geen verklaring voor het verschil want dan blijven die dure externe nog even lekker zitten. Het is heel eenvoudig. Je begroot een aantal cliënten tegen een tarief. Dan kunnen de aantal cliënten toenemen of het tarief hoger worden of allebei. Daar hoef ik geen universitaire opleiding voor te hebben. Maar ja het is Almere die kijkt alleen naar dure externe i.p.v. vakbekwame ambtenaren / sollicitanten. Het wordt tijd dat de raad dit soort eenvoudige vragen gaat stellen.

  reageer
 • RM

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  En dan te bedenken dat heel veel van de jeugd dan nog niet eens de hulp en zorg krijgen die ze nodig hebben. Niet alleen in Almere overigens. Bijna iedere gemeente heeft dit probleem en ook in bijna iedere gemeente de jeugd die voor noodzakelijke dingen worden afgewezen omdat er geen geld voor is

  reageer
 • Flevoland

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Haal maar een x aantal miljoen uit de Flopriade pot.

  reageer
 • Jan R. Bakker

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  "Het is niet echt duidelijk waarom de budgetten worden overschreden".... Uit een normale administratieve vastlegging zou dit toch zonneklaar moeten blijken. Hoog tijd dus om de verantwoordelijke ambtenaren + wethouder hiervoor op het matje te roepen.

  reageer
 • Inwoner

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Ik gok dat 75% van het budget in de management laag verstopt zit. Minder bureaucratie en meer mensen die daadwerkelijk hulpverlenen.

  reageer
 • Yvon

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Als ze alle administratieve rompslomp inkorten. Geen onzinnige projecten opzetten en efficiënter gaan werken dan komt dat vast wel in orde toch? Daarbij enkele weken geleden gaf de gemeente Almere aan dat het zo goed ging en zij 10 miljoen in het reservepotje hadden zitten. Dus lijkt me geen probleem.

  reageer
 • Krekel

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  gelukkig hebben we wel 70 miljoen over voor de Floriade. Prioriteiten mensen!

  reageer
 • Clair

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Misschien gaat daar al het geld wel heen.

 • Sjaak

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Vooral door blijven gaan dan maar met verliesgevende projecten.

  reageer
 • Clair

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Sjaak. Dan durf je dadelijk helemaal niet meer je huis uit. Want in jou ogen zijn dit toch beginnende crimineeltjes? Wees blij dat deze instantie bestaat.

 • Jere Mijee

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  En jij lekker hele dagen blijven mopperen Sjaak, ga zo door!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert