'Bezuiniging treft Bataviawerf in het hart'

LELYSTAD • Za 18 mei 2019 | 20:07 • Zaterdag 18 mei 2019 | 20:07

De voorgestelde bezuiniging op het re-integratieproject op de Bataviawerf zal de werf 'in het hart raken'. Dat schrijft directeur Jan Vriezen van Batavialand in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Vriezen heeft wethouder John van den Heuvel gevraagd het voorstel te heroverwegen.

De afbouw van de subsidie (750.000 euro in vier jaar) betekent dat de vier leermeesters op de werf worden ontslagen. "Hun aanwezigheid is essentieel voor het onderhoud van de Batavia en het begeleiden van de uitkeringsgerechtigden die re-integreren. Daarnaast genieten bezoekers van de deskundigheid waarmee zij hun ambachten uitoefenen", aldus Vriezen.

Sociaal monument
De Batavia is er juist gekomen door de inzet van mensen met een uitkering op de werf. "Zonder deze werkwijze zou het schip nooit zijn gerealiseerd. Het schip is te zien als een materieel bewijs daarvan en is daarmee een vooraanstaand sociaal monument voor Lelystad en Flevoland. En voor het functioneren van de werf zijn de leermeesters essentieel", benadrukt de directeur.

Opmerkelijk percentage
Vriezen bevestigt de conclusie van het college dat op de werf een relatief klein aantal mensen naar een vaste baan doorstroomt, maar vindt dat geen reden om de subsidie af te bouwen. "In de periode 2015-2018 hebben 83 bijstandscliënten een re-integratietraject op de werf doorlopen en hiervan zijn 21 deelnemers uitgestroomd naar regulier werk. Gelet op de doelgroep inwoners met grote afstand tot de arbeidsmarkt, is dit een opmerkelijk resultaat."

Alternatieven
De politiek sprak de afgelopen week voor de eerste keer over de voorgestelde bezuiniging. Uit de opmerkingen van diverse raadsfracties heeft Vriezen hoop geput. "En ik ben met wethouder Van den Heuvel in gesprek om te kijken naar alternatieven," laat Vriezen weten. Dinsdag praat de gemeenteraad over de beleidsvoornemens van het college en dan wordt ook over de Bataviawerf gesproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel