Voormalig eigenaar bitcoinfabriek opgepakt door FIOD

LELYSTAD • Ma 20 mei 2019 | 16:10 • Maandag 20 mei 2019 | 16:10

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft maandag de voormalig eigenaar van twee bitcoinbedrijven in Lelystad opgepakt. Volgens de FIOD wordt de 33-jarige man verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.

De man was sinds 2017 bestuurder van Koinz en Mining Hardware Solutions, twee bv's die computers verkochten voor het minen van bitcoins. De FIOD vermoedt dat de verdachte al het ingelegde geld - ruim 2 miljoen euro - al heeft uitgegeven aan luxe, zoals auto's, motoren, reizen en gokken.

De man maakte investeerders wijs dat hij de computers zou beheren in een zogenaamde ‘miningfarm’. Investeerders in de computers zouden een rendement ontvangen van zo’n 0,3 bitcoin per maand (nu ongeveer 2000 euro). Toen uitbetaling van rendement uitbleef en investeerders hun miningcomputer niet terugkregen, deed een aantal van hen aangifte.

'Waarschijnlijk nooit computers aangeschaft'
Circa honderd investeerders hebben ingelegd. Uit onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk nooit miningcomputers zijn aangeschaft. In november zijn al een woning en een bedrijfspand doorzocht.

Bitcoins werken met een soort collectief logboek. Daarin worden alle transacties bijgehouden. Het register van de bitcoin wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Dat heet minen of delven. Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel