Gemeente verliest ook hoger beroep rond recreatiewoning

ZEEWOLDE • Wo 22 mei 2019 | 20:42 • Woensdag 22 mei 2019 | 20:42

De gemeente Zeewolde heeft ook het hoger beroep rond de permanente bewoning van een recreatiewoning aan de Bosruiterweg verloren. De eigenaresse kreeg een dwangsom van 25.000 euro omdat uit een reeks controles zou blijken dat ze permanent in Horsterwold woont, wat niet mag. Maar na de rechtbank vindt ook de Raad van State dat er geen bewijs is van permanente bewoning. Bij de behandeling van het hoger beroep begin april kreeg de gemeente Zeewolde al flinke kritiek te horen van de Raad van State.

Bij de controles werd de vrouw slechts één keer in de woning aangetroffen, zo bleek bij de behandeling van de zaak. Verder was bij andere controles geconstateerd dat er vermoedelijk iemand aanwezig was, omdat er bijvoorbeeld licht brandde of honden aan het blaffen waren. Ook werd de auto van de eigenaresse enkele keren gesignaleerd.

Geen keiharde bewijzen
De rechtbank oordeelde eerder al dat de gemeente geen keiharde bewijzen heeft, ook al omdat de vrouw een hoofdwoning heeft in Almere. Daarom oordeelde de rechtbank dat er geen dwangsom mocht worden opgelegd. Het college ging daartegen in hoger beroep, onder meer omdat ook uit de gegevens van het gas-, water- en elektriciteitsverbruik zou blijken dat de recreatiewoning permanent werd bewoond.

De Raad van State stelt dat ook daaruit niet blijkt dat de vrouw er zelf verbleef. De recreatiewoning mag het hele jaar door recreatief worden gebruikt door wisselende personen, aldus de uitspraak van de Raad. Die bevestigde de uitspraak van de rechtbank dat er geen dwangsom mag worden opgelegd. Ook moet de gemeente de proceskosten betalen, inclusief de ruim duizend euro die de vrouw moest uitgeven aan rechtsbijstand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel