Verkiezingen: PvdA wint, Forum voor Democratie grootste groeier

FLEVOLAND • Zo 26 mei 2019 | 23:05 • Zondag 26 mei 2019 | 23:05

De Partij van de Arbeid heeft bij de verkiezingen goede zaken gedaan en is in Flevoland de grootste partij geworden. De PvdA groeide naar 16,1%. Vijf jaar geleden kreeg de partij nog 8,4% van de stemmen. Bijna een verdubbeling.

Forum voor Democratie is de partij in Flevoland met de grootste groei bij de Europese verkiezingen. Met 14,7% van de stemmen is het de tweede partij van Flevoland geworden. Direct gevolgd door de VVD met 14,3%.

Ten op zichte van de Europese verkiezingen van vijf jaar geleden is er winst voor de VVD, GroenLinks en 50-PLUS. ChristenUnie/SGP bleef nagenoeg gelijk.

Opvallend is het grote verlies van de PVV; van 16,4% naar 4,7%. SP, D66, CDA en PvdD zitten ook in de hoek van de verliezers.

In geen enkele Flevolandse gemeente is Forum voor Democratie de grootste geworden dit in tegenstelling tot de Provinciale Statenverkiezingen. In Almere en Lelystad is staat de PvdA op de eerste plek.

In Flevoland zijn meer stemmen uitgebracht dan 5 jaar geleden. Het opkomstpercentage kwam uit op 38,1% dat lag bij de vorige Europese verkiezingen op 34,5%.

Klik hier voor de uitslagen per gemeente.



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel