Geen zeearendjongen in Oostvaardersplassen

ALMERE • Vr 31 mei 2019 | 16:19 • Vrijdag 31 mei 2019 | 16:19

Dit jaar zijn er geen zeearendjongen in de Oostvaardersplassen. Dat zegt Werkgroep Zeearend Nederland. De afgelopen twaalf jaar werden er wel jongen geboren.

Volgens de voorzitter van de werkgroep is het niet duidelijk of het lege nest te maken heeft met het afschot in het gebied. Natuurverenigingen waren hier eerder bang voor, omdat ze vreesden dat het schieten voor chaos zou zorgen.

Wel zijn er volgens de voorzitter weinig geschikte nestbomen overgebleven in het gebied. ''In Nederland broedt de zeearend vaak in de wilg en populier en dat zijn bomen die meestal maar kort meegaan. Binnen het huidige beheer van de Oostvaarderslassen zijn er weinig nieuwe, jonge bomen bijgekomen.''

Sinds 2006 vliegt er een zeearendpaar rond in de Oostvaardersplassen. Vorig jaar waren er wel jongen, maar die vielen door harde wind uit het nest en overleefden dat niet.

Op andere plekken wel succesvolle broedparen
Op zo'n drie à vier andere plekken in Flevoland zijn wel succesvolle broedparen. Hoeveel jongen er zijn is nog niet bekend. Over een week of drie wordt dit duidelijk.

De boswachter van de Oostvaardersplassen was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel