Dierennoodhulp wil surveilleren tegen diefstal babyzwaantjes

LELYSTAD • Vr 7 juni 2019 | 13:55 • Vrijdag 7 juni 2019 | 13:55

Stichting Dierennoodhulp Flevoland wil 's nachts surveilleren om te voorkomen dat zwanekuikens gestolen worden. Volgens voorzitter Susan van de Waal wordt in Lelystad jacht gemaakt op de kleine vogels. Ze is woest, zo schrijft ze op Facebook.

In de Ketelmeerstraat is zeker één nest helemaal leeggeroofd. "Daar zaten zeker zes jonkies in. Allemaal weg", vertelt De Waal. Volgens haar zijn ook in de Landerijen zeker vier nesten compleet leeggehaald. "Het is verschrikkelijk." Eerder kwamen berichten binnen bij Omroep Flevoland over verdwenen zwaantjes bij de Fogelsanghstate.

De stichting heeft melding gemaakt bij de politie van de diefstallen. "We zijn nu alle informatie aan het verzamelen om aangifte te doen." Een woordvoerder van de politie bevestigt de melding.

Dierennoodhulp Flevoland vraagt Lelystedelingen via Facebook te melden waar zwanen nestelen. Ook kunnen ze melden welke nesten zijn leeggeroofd. Op die manier probeert de stichting in kaart te brengen welke plekken de medewerkers in de gaten moeten houden.

Beveiligingscamera's
Verder vraagt Dierennoodhulp mensen met een beveiligingscamera die op de nesten te richten. Bij kuikendiefstal kunnen de beelden dan naar de politie.

Verder kan via de camera een nest goed in de gaten gehouden worden, vertelt De Waal. "Die beestjes slapen iedere nacht op dezelfde plek. Vervolgens worden ze zomaar weggerukt van hun ouders. We moeten hier iets aan doen."

Inmiddels heeft de stichting zo'n 100 meldingen gehad van plekken waar zwanennesten zijn. Daar zitten ook veel meldingen bij van nesten waar jonkies verdwenen zijn, zo zegt de voorzitter. De telefoon staat volgens haar ook roodgloeiend.

Wat doen de dieven met de beesten?
De Waal kan alleen maar speculeren over wat de dieven met de beestjes doen. Ze vermoedt dat ze verkocht worden aan mensen die ze op hun erf willen hebben. "Er zit in ieder geval handel in. Anders zouden ze ze wel met rust laten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel