Wethouder Ypma verbreekt belofte; verhuist niet naar Almere

ALMERE • Do 13 juni 2019 | 23:52 • Donderdag 13 juni 2019 | 23:52

De Almeerse wethouder Loes Ypma verbreekt de belofte die ze een jaar geleden deed over haar verhuizing naar Almere. Bij het aanvaarden van het wethouderschap zei Ypma dat haar gezin in Woerden zou blijven wonen, maar dat ze een appartement in Almere zou nemen waar ze zelf geregeld zal verblijven. Daar komt ze nu op terug vanwege de balans tussen haar werk en gezinsleven.

Ypma geeft aan het belangrijk te vinden om ook voldoende tijd met haar kinderen door te kunnen brengen. Bijvoorbeeld door 's ochtends met ze aan de ontbijttafel te zitten. "Dat kan ik niet als ik in Almere slaap."

Excuses
De PvdA-wethouder bood donderdagavond de gemeenteraad excuses aan. "Voor mijn persoonlijke afweging en het feit dat ik slapen in een tweede woning in Almere niet kan waarmaken. Ik weiger vanuit mijn principes om een woning te huren en voor de bühne te doen alsof, terwijl ik daar ik werkelijkheid nooit ben."

Nu niet, maar ook komende jaren niet
Wethouders zijn verplicht om in de gemeente te wonen waar ze werken, tenzij de gemeenteraad goedkeuring geeft om daar vanaf te wijken. Dat moet jaarlijks gebeuren. Volgens Ypma zal de situatie volgend jaar echter niet anders zijn.Het komt erop neer dat ze de komende drie jaar zal vragen om dispensatie. "Omdat de situatie niet zal veranderen."

Kritiek
Een meerderheid van de gemeenteraad besloot donderdagavond Ypma de ontheffing voor komend jaar te geven. 25 raadsleden stemden voor, 19 tegen.

Het verzoek van Ypma kwam haar niet alleen te staan op kritiek van oppositiepartijen, ook coalitiepartijen gaven aan er eigenlijk geen voorstander van te zijn. D66 stemde zelfs verdeeld, om zo een signaal af te geven dat ze het er eigenlijk niet mee eens zijn.

Het behouden van Ypma voor de stad woog echter zwaarder dan het principiële standpunt om wonen buiten de gemeente niet toe te staan.

Motie van treurnis
Op initiatief van de PVV nam de gemeenteraad een motie aan, waarin de raad uitspreekt 'te betreuren voor de keuze gesteld te zijn om opnieuw ontheffing te verlenen.' De motie van treurnis haalde een meerderheid mede doordat de VVD en D66 ermee instemden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel