Eikenprocessierups: 'Het lijkt elk jaar erger te worden'

ZEEWOLDE • Ma 17 juni 2019 | 16:10 • Maandag 17 juni 2019 | 16:10

Een ware explosie is het, de eikenprocessierupsen die zich dit voorjaar laten zien. Het zijn er zoveel dat bedrijven die de larven weghalen, niet meer weten waar ze moeten beginnen.

"Het lijkt wel elk jaar erger te worden", zegt Dirk Schlingmann van bestrijdingsbedrijf Boomtotaalzorg. Hij is maandag in Zeewolde aan het werk. "Elke gemeente zit met de handen in het haar." Het grote aantal eikenprocessierupsen zorgt ervoor dat er keuzes gemaakt moeten worden. Prioriteit ligt bij gebieden rondom scholen en in woonwijken. "Buitengebieden komen we niet eens aan toe", zegt Schlingmann.

Brandharen
Eikenprocessierupsen hebben haren die een brandend gevoel achterlaten. Volgens Schlingmann voelt het een stuk heviger dan een muggenbeet. Het is te vergelijken met brandnetels, maar de pijn kan wel een week aanhouden.

Vooral nesten aan de voet van een boom vormen een gevaar. Honden en kinderen kunnen er op die plekken makkelijk mee in aanraking komen.

Plakband
Mocht je last hebben van de brandharen van een eikenprocessierups, dan kun je volgens het bestrijdingsbedrijf het beste plakband of ducttape gebruiken. Als je dat op je arm plakt en vervolgens lostrekt worden de haartjes van de rupsen meegenomen. Pas als de haartjes weg zijn, neemt de pijn af.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel