Afvalprotest in ontplofte airbag-kleding

ALMERE • Do 20 juni 2019 | 22:22 • Donderdag 20 juni 2019 | 22:22

Hennie Tibben uit Almere heeft een petitie van 1.814 handtekeningen aangeboden aan de gemeente over de afvalstoffenheffing. De heffing voor huishoudens bestaand uit slechts één persoon is in Almere het hoogste van Nederland. De ondertekenaars van de petitie willen daar vanaf.

Volgens Tibben, die tijdens de Politieke Markt op het stadhuis een toespraak gaf, is het niet eerlijk dat zowel mensen die alleen wonen als gezinnen in een huis hetzelfde tarief betalen per huishouden. "Een groot deel van het inkomen gaat dus op aan afval en dat klopt niet."

Tijdens het uitreiken van de petitie had Tibben kleding aan dat was gemaakt van ontplofte airbags. "Dit is een ander voorbeeld van hoe we om kunnen gaan met ons afval."

Verhoogde kosten
Het tarief is 352,08. Dat is in 2019 ook nog eens met 12,46 euro verhoogd als gevolg van de stijgende kosten van het legen van glasbakken, plasticbakken, ondergrondse vuilnisbakken en grofvuil.

"Meer afval is meer betalen"
Volgens Tibben hebben zo'n beetje alle gemeenten in Nederland een beter systeem. "Het lijkt mij logisch dat meerpersoonshuishoudens meer betalen omdat meer mensen gemiddeld ook meer afval produceren."

Afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing is een bijdrage voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. De gemeente Almere zegt hierover: "De zorg voor het milieu stelt hoge eisen aan inzameling, scheiding, hergebruik en verbranding van het afval. Inwoners van Almere betalen hieraan mee via de afvalstoffenheffing."

De petitie is een initiatief van oud-wethouder Tjeerd Herrema.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel