Jonge zeearenden worden gevolgd met zender

FLEVOLAND • Vr 21 juni 2019 | 12:14 • Vrijdag 21 juni 2019 | 12:14

Twee jonge zeearenden in Flevoland hebben een GPS-zender op hun rug gekregen om ze de komende jaren te kunnen volgen. Daarmee gaat onder meer Wageningen Environmental Research in de gaten houden hoe de dieren hun eerste levensjaren doorbrengen.

Via de gegevens wil de universiteit in kaart brengen hoe zeearenden hun 'puberjaren' doorbrengen. Daar is namelijk nog weinig over bekend. Ook moet het project aantonen welke risico's de dieren lopen tijdens het volwassen worden. Ze kunnen bijvoorbeeld vergiftigd worden of tegen de wieken van een windturbine aanvliegen. Ook vormen hoogspanningskabels een gevaar.

"De provincie Flevoland wil weten hoe het zit met risico’s op aanvaringen met windturbines. Door het analyseren van de vlieghoogte wordt duidelijk waar en wanneer de vogels op de hoogte van turbine rotoren vliegen, en dus waar de risico’s op een aanvaring hoog zijn. Ook onderzoeken we het ontwijkingsgedrag van de arenden ten opzichte van de rotoren", vertelt Ralph Buij van Wageningen Environmental Research.

Het project is een samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland, Staatsbosbeheer en de Zeearend Werkgroep Nederland.

Het begon allemaal in de Oostvaardersplassen
De vogels die een zender hebben gekregen, zitten nu nog in een nest in de Almeerse Lepelaarplassen en Spijk-Bremerberg in Biddinghuizen. De eerste zeearenden in Nederland begonnen met broeden in de Oostvaardersplassen. Dat was in 2006. Dit jaar zijn daar geen jongen geboren.

Inmiddels hebben de dieren zich verspreid door verschillende natuurgebieden in het land. Dit jaar kropen zeker 14 jonge zeearenden uit het ei, volgens de Werkgroep Zeearend Nederland. Zeker 4 daarvan zitten in Flevoland.

Primeur voor Almere
Het is dit jaar voor het eerst dat in Almere een zeearend wordt geboren. De ouders zijn volgens het Flevo-landschap al meer dan een jaar in de Lepelaarplassen aanwezig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel