GoedeStede wil duizend extra huurhuizen bouwen

ALMERE • Vr 5 juli 2019 | 14:31 • Vrijdag 5 juli 2019 | 14:31

Woningcorporatie GoedeStede wil in Almere duizend extra sociale huurwoningen gaan bouwen. De woningen komen boven op de nieuwbouw van sociale huur die al in het Almeerse coalitieakkoord vastgelegd was. De nieuwe sociale huurwoningen moeten in 2023 af zijn.

Directeur Arjan Deutekom van woningcorporatie GoedeStede maakte dat vrijdagmiddag bekend tijdens een symposium over woningnood, dat in het gemeentehuis van Almere werd gehouden. Al eerder werden plannen geschreven om het tekort aan betaalbare woningen op te lossen. Het is nog niet bekend waar de duizend extra woningen worden gebouwd in Almere.

Metropoolregio Amsterdam
De aankondiging van de Almeerse woningcorporatie komt op de dag dat de rijksoverheid en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een akkoord sloten om tot 2025 jaarlijks 5000 sociale huurwoningen te bouwen. Almere en Lelystad vallen onder deze metropoolregio. Maar woningcorporaties zeggen dat de bouw van zoveel woningen moeilijk wordt, omdat ze niet genoeg geld hebben om de huizen voor 2025 te bouwen.

Directeur Arjan Deutekom van woningcorporatie GoedeStede zegt dat de 1000 extra woningen niet binnen het plan vallen dat de Metropoolregio Amsterdam vrijdagochtend bekendmaakte. "We hebben dit vorige week met de gemeente Almere afgesproken, dus nog voordat dit akkoord van de Metropoolregio Amsterdam bekend werd", vertelt Deutekom. "We hebben niet genoeg geld om ook nog eens zoveel extra woningen te bouwen zoals nu in dat plan is aangekondigd. Dan zal de overheid belastingen moeten schrappen, zodat wij dat geld kunnen gebruiken om meer woningen te bouwen."

Om hoeveel woningen gaat het in de 'woondeal'?
Volgens het akkoord moeten in de regio rondom Amsterdam in totaal ruim 100.000 woningen voor 2025 zijn gebouwd. Als onderdeel daarvan is afgesproken jaarlijks 5000 sociale huurwoningen te bouwen, onder meer in de stationsgebieden van Almere en Lelystad. Net als woningcorporatie GoedeStede zeggen ook Ymere en De Alliantie niet genoeg geld te hebben om aan dit plan te voldoen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (14)

 • Kareltje

    Zo 7 juli Zondag 7 juli

  Deze woningen moeten dan bestemd worden voor mensen met een lager inkomen i.c.m. met een middelbare- of hogere opleiding. Alleen maar selecteren op laag inkomen zorgt voor verdere toename van sociaal-economische problemen in Almere.

  reageer
 • Harry

    Za 6 juli Zaterdag 6 juli

  De markt is krap en corporaties gaan zich roeren. Die beweging hebben we eerder gezien. Hoeveel hebben ze op de bank staan? Had in economisch slechtere tijden gebouwd! Was er ook genoeg vraag.

  reageer
 • Nadia

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Het is echt nooit goed voor sommigen hier... jemig, wat een negativiteit.

  reageer
 • Bertus

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Wat wilt u hiermee zeggen??

  reageer
 • Bertus

    Za 6 juli Zaterdag 6 juli

  Ik reageerde op eggie, maar het dit is als losse reactie geplaatst, waardoor het nergens op slaat 🙂

 • eggie

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  halo mensen even kijken naar de uitstoot van co 2 en stikstof dat is belangkrijker
  dan het andere want de opwarmming van de aarde ze moeten ergens het geld van daan halen bij de mensen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wendy

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Mooi streven. Hoop dat het lukt. Veel succes.

  reageer
 • Dirk

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  laat Deutekom eerst zijn beleid ten aanzien van onderhoud maar eens aanpassen , want de meeste huurders klagen over t slechte onderhoud bij goede stede . meer woningen betekent bij goede stede verloedering .

  reageer
 • Piet

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Maar haven is inmiddels vol dus wijk uit naar andere plekken!

  reageer
 • Hendrik

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Almere heeft geen gemeentehuis, maar een Stadhuis.

  reageer
 • Sander

    Za 6 juli Zaterdag 6 juli

  Chris, nooit maar het is een stad in de tegenwoordige tijd. Een stad is immers een plaats van 25.000 inwoners of meer, óf een plaats met stadsrechten.

 • Chris

    Za 6 juli Zaterdag 6 juli

  Wanneer heeft Almere stadsrechten gekregen?

 • Sander

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Het is letterlijk hetzelfde ''Een gemeentehuis (ook: raadhuis of stadhuis) is een gebouw waarin de ambtenaren van de gemeente, de burgemeester en wethouders (Nederland) of schepenen (België) werken en waar de gemeenteraad vergadert. ''
  Het is ook juist als men gemeentehuis zegt, het is immers een gemeente. Het enige wanneer het een beetje raar klinkt, is als je in een dorp woont (25.000 inwoners of minder) en het een stadhuis noemt.

 • Thomas

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Het probleem ligt helemaal niet bij de sociale huur. Het probleem ligt bij het achterlijke inbreidingsbeleid en bij de enorme grondprijzen die gemeentes vragen.

  Daardoor worden er nauwelijks betaalbare woningen gebouwd. Daardoor zitten tienduizenden mensen vast in een goedkoop huurhuis omdat ze niet door kunnen stromen.

  Bouw voldoende koopwoningen en er is direct geen wachtlijst voor sociale huur meer over.

  reageer
 • Freek 3

    Za 6 juli Zaterdag 6 juli

  Een huis met een tuintje is nog steeds wat de grootste groep wil dat blijkt uit elk onderzoek. En dat degelijke wijken ghettos worden slaat nergens op. Kijk maar de slechtste wijken. Merendeel juist appartementen.

 • Frans

    Za 6 juli Zaterdag 6 juli

  @Alexandros: Almere Buiten een getto??? Ik denk dat u niet weet wat de betekenis van het woord "getto" is.

 • Ed

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  @Alexandros
  u weet duidelijk niet waarover u het heeft, want in de muziekwijk maakt gestapelde bouw gewoon deel uit van het oorspronkelijke plan. Maar wel met een menselijke maat zoals bij het muzenpark.
  Geen troosteloze galerijflats en al helemaal geen "ghetto-beleving". Voor gezinnen met jonge kinderen is een huis met een tuin(tje) nu eenmaal ideaal. De bevolkingsdichtheid van muziekwijk zuid is overigens niet eens veel lager dan die van de bijlmer met al zijn hoogbouw en anoniem openbaar groen.

 • Alexandros

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Inbreiding is nodig, omdat er ooit het achterlijke Vinex-beleid was om alle nieuwbouw eengezinswoningen met tuin te laten zijn. Kijk maar eens hoe goed dat heeft uitgepakt in Almere Buiten en Muziekwijk: Eén grote uitgezaaide getto. Nu moet er dus gecompenseerd worden met hoogbouw. Hoogbouw aan de rand van de stad doet men niet meer sinds Utrecht Overvecht en Amsterdam Bijlmer, dus moet dit in en rondom het stadshart gerealiseerd worden en dit kost tijd voor planning en vergunningaanvraag en dus ook geld.

  Daarnaast trapt de provincie constant op de rem om de belangen van de boeren te beschermen en om het landschap te beschermen. Als de overheid massaal op kweekvlees met andere vleesalternatieven en verticale landbouw zou inzetten, dan komen er heel kavels vrij om op te bouwen, want er is genoeg polderlandschap dat niet per se beschermd hoeft te worden mijns inziens. Met extra kavels kun je gewoon groeikernen aanwijzen om daar te gaan bouwen op grote schaal. Maar ja, de overheid heeft het licht nog niet gezien. Misschien moet eerst driekwart van onze landbouwgrond verzilten voordat men daar in Den Haag eens een keer wakker wordt.

 • eggie

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  ze moet voor de 60 plus bouwen dan krijg je ook door stroming op de huizen markt wat weer beter is voor de startes

  reageer
 • Jan

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Kunnen de statushouders ook weer gehuisvest worden. Goed bezig PvdA!

  reageer
 • Freek 3

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  een mooie stap.én slim deze nabij de stations te bouwen

  reageer
 • Rinus Rooyakkers

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Almere en Lelystad worden de komende jaren zo weer overspoeld met mensen met een laag inkomen

  reageer
 • Freek 3

    Za 6 juli Zaterdag 6 juli

  Rinus, hoezo overspoeld raken ? Typisch vvd logica. Die mensen zijn er al lang. Ze wachten namelijk al 9 jr of langer in almere op dit type woning In almere.

 • Boels

    Za 6 juli Zaterdag 6 juli

  @Rinus Rooyakkers
  Vreemde opmerking, de meeste mensen hebben een laag inkomen.
  Raar maar waar: die zorgen ervoor dat er ook hoge inkomens zijn.
  @Jan zonder pet:
  Als je als hoogopgeleide een "hongerloontje" verdient dan heb je een verkeerde studiekeuze gemaakt of je denkt dat je met wat aanrommelen in het hoger onderwijs een carrière kunt opbouwen.

  @Algemeen:
  Ik vraag mij af of de plannenmakers wel midden in de maatschappij staan.
  Om plannen te verwezenlijken heb je vakmensen nodig en die zijn inmiddels nogal schaars geworden omdat iedereen gedwongen "hoogopgeleid" moet worden.
  Het aantal "managers" dreigt het aantal "doeners" in te halen; met vergaderen bouw je geen woningen.

 • Lexje

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Ze roepen maar wat voor de bühne, gaat toch niet lukken, geen geld en geen bouwvakkers te vinden, en ondertussen blijft de stroom gelukszoekers die niet uitgezet kunnen worden toenemen.
  Dat zijn de feiten

 • Bertus

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Ik denk eerder dat er in Almere veel mensen in deze inkomensgroep zijn die woningzoekende zijn. Hebt u een andere oplossing voor hen?

 • Jan zonder pet

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  Beste Rinus, inmiddels zitten veel net afgestudeerden met een vrij klein inkomen en een hoge studieschuld ook in de categorie die in aanmerking komt voor sociale huur.
  De beginsalarissen in veel sectoren zijn voor HBO en universitair opgeleide mensen zo laag dat ze niet voor koop of vrije sector huur in aanmerking komen.
  Dan heb je het ook over verpleegkundigen en docenten in basis- en voortgezet onderwijs, die je als stad graag aan je zou moeten willen binden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert