Raad wil uitstraling ziekenhuis behouden

LELYSTAD • Wo 10 juli 2019 | 11:55 • Woensdag 10 juli 2019 | 11:55

Mocht het ziekenhuis in Lelystad in de toekomst worden verbouwd, dan moet de architectonische waarde van het huidige gebouw zoveel mogelijk worden behouden. Die oproep deed een ruime meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond in een amendement. Slechts twee partijen stemden tegen.

De raad heeft na het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen in november vorig jaar bepaald dat in het ziekenhuisgebouw alleen een zorgfunctie is toegestaan. De gemeente werkt dit momenteel uit in een nieuw bestemmingsplan. Toch is niet uitgesloten dat de nieuwe eigenaar St Jansdal in de toekomst delen of het gehele gebouw wil slopen en vervangen door nieuwbouw.

Recent zei de gemeentelijke Erfgoedcommissie dat het roodstenen pand ‘een specifieke architectonische waarde’ heeft, die voor veel Lelystedelingen van belang is. Daarom dient die waarde behouden te blijven. De raad deelt dat standpunt en vindt dat de architectonische waarde uitgangspunt moet zijn bij toekomstige ontwikkelingen. Aanvankelijk wilde de raad daar zelfs een vereiste van maken, maar dat vond de PvdA te ver gaan: “Een vereiste is te dringend. Een goed functionerend ziekenhuis in wellicht nieuwbouw is belangrijker dan architectonische kwaliteit”, aldus raadslid Emiel van der Herberg. Ook het college vond vereiste te dwingend, waarop het voorstel werd aangepast.

Op de kavel van 100.000 vierkante meter blijft ruimte voor toekomstige zorgaanbieders, aldus wethouder Elly van Wageningen. “Wat er aan zorg kan, is nu niet aan de orde bij dit bestemmingsplan.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel