Verkeersveiligheid op Evenaar wordt voorlopig niet aangepakt

ALMERE • Do 11 juli 2019 | 7:11 • Donderdag 11 juli 2019 | 7:11

De verkeersveiligheid op de Evenaar in Almere Buiten wordt voorlopig niet aangepakt door de gemeente Almere. Dat blijkt uit het Meerjaren Infrastructuur Programma Almere. Omwonenden klagen al jaren over de onveiligheid van de weg. Veel van hen zeggen dat er veel (bijna) ongelukken gebeuren. Zij proberen al jaren voor elkaar te krijgen dat de gemeente iets gaat doen om de situatie te verbeteren.

Donderdag spreekt de gemeenteraad over de plannen om te investeren in de veiligheid en bereikbaarheid van de stad. In totaal is tot en met 2020 ruim drie miljoen euro gereserveerd voor infrastructuurprojecten in de stad. Het geld gaat onder meer naar een overkapping van busstation 't Oor en de verbreding van het Spoorbaanpad.

De Evenaar is geen onderdeel van de plannen, omdat de situatie daar volgens het stadsbestuur complex is: "De onveiligheid per kruispunt is klein maar de Evenaar kent veel kruisingen, een kosteneffectieve aanpak is daardoor lastig." Aan het einde van het jaar wordt er wel een uitgewerkt plan met bijbehorende kosten verwacht. Wanneer dat dan wordt uitgevoerd is nu nog niet bekend.

Andere plekken worden wel aangepakt
In plaats van de Evenaar worden volgend jaar wel twee rotondes aangelegd in Almere Stad. Dat gebeurt op de kruisingen Muziekdreef-Kruidenweg en Hollandsedreef-Bartokweg. Volgens de gemeente zijn dit de twee meest onveilige kruisingen voor auto's in Almere. Op die plekken gebeurden tussen 2014 en 2018 in totaal 16 ongelukken. Op de Evenaar - met 30 kruisingen - gebeurden in dezelfde jaren 119 ongevallen.

In april nam Omroep Flevoland samen met de andere regionale omroepen en dataplatform LocalFocus de verkeersveiligheid onder de loep. Flevolanders konden melding maken van onveilige situaties en daar vervolgens op stemmen. In totaal werden er ruim 1.000 meldingen gedaan en daarop is bijna 7.000 keer gestemd. De kruising Evenaar/Atlasdreef in Almere kwam terecht in de top 3 van de meest onveilig kruisingen in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (21)

 • Frits

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Nederlandse wegen zijn per definitie onveilig. Dat komt omdat daar mensen op zitten die zich van God noch gebod wat aantrekken. Vooral de klagers uit Almere Buiten zouden zich van hun eigen gedrag bewust moeten worden, hun eigen verantwoordelijkheid nemen en een ophouden met altijd naar een ander (en de gemeente in het bijzonder) te wijzen.

  reageer
 • Alexandros

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Ik snap de gedachtegang achter de Evenaar, namelijk dat het lekker goedkoop is in onderhoud en dat je minder problemen hebt met sociale onveiligheid, maar is het dan niet beter om een deel van het verlengde Spoorbaanpad als fietsstraat aan te leggen met fileparkeren ernaast, want de huidige situatie met slechte kijklijnen is niet ideaal te noemen.

  reageer
 • DB

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Hetgeen wat de evenaar "gevaarlijk" maakt, is niet de "onveilige" structuur van de evenaar, maar het zijn de weggebruikers die er voor zorgen dat het onveilig is.
  Ik rijdt er dagelijks en ook in de spits en ja het is er soms druk. Het grootste probleem is dat mensen niet willen wachten en dat de mensen elkaar ook niet de ruimte gunnen. Je krijgt snel acties van "er snel voor of tussen", ook bij voetgangers en fietsers is dit het geval.

  reageer
 • almeertje

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Helemaal mee eens. De mensen doen het zelf. Haast niet even kunnen wachten. En het fiets pad heeft gewoon voorrang. Niet klagen.

 • Martijn

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Evenaar is niet onoverzichtelijk!!! Als mensen nou een wat rustiger rijden, zich met autorijden bezighouden en niet met andere dingen. De ongelukken komen echt door de mensen zelf. Ikke ikke ikke, verschrikkelijk. En dan met de belastingcenten dingen veranderen, die uiteindelijk toch niet helpen. Want de mensen zelf blijven het probleem!!

  reageer
 • JO

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  In het verleden zijn hier veel burgerinitiatieven geweest met gesprekken en wandeltochten op locatie tussen burgers, wethouders, ambtenaren en raadsleden. Resultaat 0,0. Wat een verspilling van tijd. Het blijkt maar weer dat kreten als 'burgerparticipatie' en Liefde voor de stad' loze kreten zijn en dat 'burgerparticipatie' eigenlijk helemaal niet wordt gewaardeerd of beloont. Alleen tijdens verkiezingstijd wordt dit ledig 'instrument' intensief opgezocht maar zodra de zetels zijn verdeeld en het 'pluche' weer is bezet, kruipt men snel terug in hun 'Veilige Haven' om vervolgens na +/- 3 jaar doezelen, platliggen en dagdromen er weer uit te komen. Met totaal geen communicatie richting burgers. College van Almere doe hier wat aan!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jerdenh

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Er is geen probleem met verkeersveiligheid. Het probleem wordt veroorzaakt door slechte houding en beperkt inzicht van veel soorten weggebruikers. Er heerst gebrek aan het gunnen & geven van voorrang, geduld en empathie voor mede weggebruikers. Daarentegen zijn er helaas te veel weggebruikers die menen voorrang te kunnen afdwingen ipv hun plicht tot verlenen van. De oplossing ligt bij deze groep weggebruikers en kost slechts beetje respect verlenen aan de medemens

  reageer
 • Faerie

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Het is niet verkeersonveilig op veel plekken, alleen daar waar enigszins gebrek aan groenonderhoud zicht ontneemt. Het is uiteindelijk altijd een kwestie van onveilig gedrag door bestuurders, gebrek aan inzicht en kunde om te anticiperen en nog vaker een groot gebrek aan geduld. Pas je snelheid aan, wacht even wat langer ergens als dat zorgt dat je beter kijkt/overzicht hebt, loop anderen niet op te jagen met je weggedrag etc. Net als bij het afvalprobleem, hier weer, moeten mensen eerst eens nodig bij zichzelf te rade gaan in plaats van continu wijzen naar 'de gemeente'.

  reageer
 • Pegode

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Misschien eens een campagne voor alle weggebruikers: Gebruik uw/jou richtingaanwijzers, of even een hand uitsteken als je rechts of links afslaat?
  Ze zitten er niet voor niets.Even stoppen voor op twee benen overstekend "wild" op het zebrapad!
  En ook niet denken dat je met de fiets brommer/scooter overal mag rijden!
  Dat zal zeker schelen!

  reageer
 • Kloosterman

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  waarom zou je verkeersveiligheid aanpakken? Ik zou zeggen ga ONveiligheid aanpakken.

  reageer
 • Nonnie

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Onbegrijpelijk....119 ongelukken en het gemeentebestuur kijkt de andere kant op....wellicht eerst maar eens een dode daar...misschien dat dan iedereen (ook de oppositie, en wellicht de kritische pers....voor zover nog aanwezig in Almere)...opeens opstaat en zegt...dit had nooit mogen gebeuren...wat een wanbestuur in Almere...prop het geld maar lekker in jullie Floriade...

  reageer
 • Rudi

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Al het geld gaat naar onbelangrijke dingen

  reageer
 • Dirk

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  dan gooien ze maar eens geen geld meer over de balk hier in almere , dan is er poen zat om de evenaar aan te pakken .

  reageer
 • Jansen

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Goed ook dat je niet eens de moeite neemt het artikel te lezen.

 • Freek 3

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  De kruisingen waar geen fietsers en voetgangers komen wordt aangepakt. Waar deze groep mensen wel komt is minder hoog op de prio lijst. ik vind dat echt onvergelijkbaar om alleen naar aantallen te kijken. NB overigens zie ik zelf het probleem en de oplossing niet bij de Evenaar.
  Het grote verschil is dat in de oudere wijken gekozen is voor dure tunneltjes en bij de Evenaar deze investering nooit is gedaan.

  reageer
 • Lezer

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Naast het niet goed opletten van alle weggebruikers is de grootste boosdoener het fietspad langs de Evenaar. Oplossing: gewoon het Spoorbaanpad vanaf centrum Almere-Buiten doortrekken, dus verplaatsen, langs de spoorbaan richting Lelystad. Kan nl nog steeds. En dan kan ook de Evenaar verbreed worden.

  reageer
 • Maurice

    Zo 14 juli Zondag 14 juli

  Dat is idd een heel goed plan. Alleen zou daardoor het fietspad niet onveilig worden? ( in de zin van berovingen).

 • Leesbril

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Wie de evenaar onoverzichtelijk en gevaarlijk vind moet bij zichzelf te rade gaan of je nog wel geschikt bent om deel te nemen aan het verkeer.

  reageer
 • Jansen

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  precies dit. Het zijn alleen maar eenvoudige situaties maar dan moet je wel je aandacht bij het verkeer hebben.

 • Danny

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Losstaand dat ik de evenaar overzichtelijk vind is de weg simpelweg te druk voor de hoeveelheid verkeer die er overheen komt. Mijn inziens zou dit net als de Veluwedreef een dubbele weg aan beide kanten moeten worden in ieder geval vanaf het ROC college tot aan de rotonde van vindplaats Zenith.

  reageer
 • mam

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  op zich snap ik je wel, maar ik denk niet dat dit de verkeersveiligheid ten goede komt, wordt er alleen nog harder gereden. Ik snap de berekening niet helemaal, de evenaar heeft 30 kruisingen oke, maar er zijn volgens mij maar een paar kruisingen waar de ongelukken gebeuren. Als je dan op die manier gaat rekenen is de evenaar gevaarlijker. Maar ben wel van mening dat de ongelukken gebeuren doordat men niet goed kijkt.

 • Rick

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Ik kom regelmatig op de Evenaar, daar is niks mis mee. Ligt toch echt aan de bestuurders van de betreffende voortuigen.

  reageer
 • Jan6

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Jij rijdt zeker nooit in de spits, dan piep je wel anders het is een grote optocht, maar sinterklaas is er nog lang niet hoor

 • Cornelis

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Gelijk hebben jullie hoor. Gewoon jullie werkzaamheden uitvoeren. Je zal meteen weer die vervelende klagers als eerste horen!
  Laat die klagers maar zeuren! Ik vindt ongelukken vermijden belangrijker dan alle verkeer die door onze wijk rijdt.

  reageer
 • Martijn

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Al het budget is naar de Floriade gegaan. Helaas.

  reageer
 • Cindy-Lou

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Dat is raar, op de Evenaar 119 ongelukken en op die twee andere 16 ongelukken. Dan lijkt mij de Evenaar veel onveiliger dan die andere twee. Rare redenering.

  reageer
 • Jos

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  De evenaar is ook wel even een stukje langer. Dus per meter weg is het minder. Helemaal niet zo raar.

 • Gebruiker

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Jeroennn

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  De evenaar heeft 30 kruisingen. Het is dan 119/ 30 per kruising als een ongeluk. 4 gemiddeld dus, het valt heel erg mee šŸ˜‰

 • Lely

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  De Evenaar is zo overzichtelijk als maar kan. In plaats van de weg als onveilig bestempelen kun je ook te rade gaan bij de weggebruikers

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert