'Suburbia kan gewoon subsidieaanvraag indienen'

ALMERE • Wo 10 juli 2019 | 21:26 • Woensdag 10 juli 2019 | 21:26

Theatergroep Suburbia in Almere kan gewoon haar subsidieaanvraag indienen bij het Fonds Podiumkunsten voor de periode 2021 - 2024. "Wij gaan er serieus naar kijken", zegt directeur Henriëtte Post van het Fonds Podiumkunsten. Dat het Fonds minder geld krijgt van de rijksoverheid wil volgens haar niet zeggen dat de subsidie van Suburbia wordt stopgezet.

Post verwacht volgend jaar 160 aanvragen uit het hele land: "Suburbia kan nog steeds haar aanvraag indienen. Ik vermoed heel eerlijk gezegd ook dat het niet automatisch betekent dat het bedrag dat Suburbia dan krijgt, lager is dan het bedrag dat zij nu krijgen. Dat is in ieder geval niet onze intentie als het gehonoreerd wordt".

Vanaf 2021 krijgt het Fonds Podiumkunsten 8,6 miljoen euro minder van het Rijk. Cultuur-minister Ingrid van Engelshoven wil dat geld investeren in andere cultuurvormen zoals urban arts en festivals. Een motie van de SP, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en GroenLinks om het plan tegen te houden, haalde afgelopen donderdag geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Nieuws sloeg als bom bij Suburbia
Het plan sloeg in als een bom bij sommige culturele instellingen zoals Suburbia. Die krijgt tot 2021 elk jaar 400.000 euro van Fonds Podiumkunsten. Dat is bijna 40 procent van het budget van de Almeerse theatergroep. Als Suburbia geen subsidie meer krijgt van het Fonds Podiumkunsten zou dat een einde kunnen betekenen voor de Almeerse theatergroep. Jos van Hulst van Suburbia: "Dat betekent dat je de deuren kunt sluiten. Dan valt zo'n groot gat in onze begroting. Dat is niet op te lossen. Juist door zo'n subsidie kun je grote producties maken die ook meer kaartenomzet genereren. Als deze subsidie wegvalt, valt ook een groot gedeelte van onze inkomsten weg. Dus kun je beter ophouden te bestaan."

Fonds Podiumkunsten verwacht concurrentie
Tot 1 maart 2020 kunnen culturele instellingen hun subsidieaanvraag indienen voor de periode 2021-2024. Henriëtte Post van het Fonds Podiumkunsten verwacht sterke concurrentie. Met de 8,6 miljoen die wegvalt, heeft zij 36 culturele culturele instellingen kunnen subsidiëren, zoals Suburbia.

Bij de beoordeling of een instelling wel of geen subsidie krijgt wordt naar allerlei zaken gekeken. Ook de stad en regio waar een instelling zich bevindt, speelt een rol. Een organisatie die gevestigd is in een regio waar weinig cultureel aanbod is, maakt meer kans om subsidie te krijgen. Post: "Het weegt wel degelijk mee en ik kan ook zeggen dat aanvragen die bijvoorbeeld uit Flevoland, Zeeland en Drenthe komen, een streepje voor hebben vanwege het feit dat er in zo'n regio niet heel veel ander aanbod is dat wij zouden willen subsidiëren. Dus het helpt zeker."

Suburbia zou geen kans maken voor subsidie
Jos van Hulst van Suburbia zou iets anders hebben gehoord van de directeur van Fonds Podiumkunsten. Namelijk, dat Suburbia geen enkele kans maakt om subsidie te krijgen. Van Hulst: "Theatergezelschappen of instellingen die niet samenvallen bij een bepaalde maker zoals een regisseur, een acteur of mime-speler moeten voortaan rechtstreeks subsidie aanvragen bij het ministerie van OCW en zijn niet meer welkom bij het Fonds Podiumkunsten. Wij mogen de subsidie wel aanvragen bij Fonds Podiumkunsten. Dat klopt; maar wij gaan hem niet krijgen."

In augustus 2020 blijkt of Suburbia wel of geen subsidie krijgt van het Fonds Podiumkunsten. Dan maakt het fonds bekend welke subsidieaanvragen worden gehonoreerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • Thomas

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  400K is 'bijna' 40% van het budget? Die tent jaagt er dus meer dan een miljoen per jaar doorheen.
  Hoe dan?
  Nou, hun jaarverslag 2017 leert het volgende.

  De tent ontvangt meer dan € 680.000 belasting aan subsidies per jaar.

  Van die bijna zeven ton subsidie is meer dan 21% uitgegeven aan de (enorme) salarissen van de directie: Meer dan € 146.000 per jaar. (voor parttime werk)

  Alle voorstellingen samen trokken slechts 10854 toeschouwers in een heel jaar. Suburbia probeert de bezoekersaantallen te faken door gratis bezoekjes weg te geven en die erbij te tellen voor nog een slordige 3200 nep-bezoeken van vriendjes op jaarbasis.

  In totaal werd er € 1.028.902 uitgegeven.
  Dat is dus € 94 per bezoeker per bezoek aan kosten.

  Het is zonneklaar dat Suburbia vanwege de gigantische directiesalarissen en extreem hoge kosten, financieel ten dode is opgeschreven.

  Hoewel ik de directeur natuurlijk veel plezier wens met zijn gloednieuwe Tesla en alle andere zaken die je uit zo'n salaris kunt betalen.

  reageer
 • Rudi

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Wij leven zelfs van de subsidie.

  reageer
 • Nico

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Als kunst en cultuur verpaupert of zelfs verdwijnt, creëren wij generaties met onvoldoende sociale en culturele middelen. Een treurige maatschappij gekenmerkt door sociaal armoedige betrokkenheid, iets wat nog generaties zal doorwerken.

  reageer
 • Nico

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  De subsidie is noodzakelijk zodat niet alleen de rijken maar ook de minderbedeelden onder ons van kunst en cultuur kunnen genieten.

 • Nico

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Er is wel degelijk belangstelling! De subsidie is noodzakelijk zodat alle geledingen uit de bevolking en niet alleen de rijken, van kunst en cultuur kunnen genieten.

 • Nonsens

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Het is pas treurig, dat er voor alles subsidie nodig is. Er is dus geen belangstelling voor uit de samenleving.

 • Beans

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Dit speelt pas over meer dan een jaar. Is het echt nodig hier nu al aandacht aan te besteden?

  reageer
 • Cindy-Lou

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Ja, want de aanvragen zijn nu en niet in de komende jaren.

 • Subburger

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Hup Suburbia, gewoon aanvragen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert