Nog 150 boten in jachthaven Haddock

ALMERE • Wo 17 juli 2019 | 23:14 • Woensdag 17 juli 2019 | 23:14

Er liggen nog zo'n 150 bootjes in de voormalige jachthaven Haddock in Almere. De gemeente checkt sinds 1 mei geregeld hoeveel vaartuigen er nog liggen, omdat de haven voor eind september volledig leeg moet zijn. De 350 boten die een ligplaats bij Haddock hadden, moeten wijken voor de Floriade die in 2022 wordt gehouden.

Woensdag heeft de gemeente op alle vaartuigen een brief gelegd, waarin de booteigenaren nogmaals worden opgeroepen zich aan te melden voor een alternatieve plek. Ondertekenaar van de brief namens de gemeente is programmadirecteur van de Floriade Remko Schnieders. "De gemeente moet op zo'n kort mogelijke termijn weten hoeveel alternatieve ligplaatsen nodig zijn, zodat die in orde gemaakt kunnen worden", aldus Schnieders.

Booteigenaar Jan Bogers zegt dat de meeste ligplaatshouders van jachthaven Haddock inmiddels bezig zijn met het bedenken waar hun boot naartoe kan. Bogers zelf laat zijn vaartuig eind september uit het water halen om hem te stallen bij een nieuwe scheepswerf voor botenopslag aan de Damsluisweg op industrieterrein de Vaart. Deze werf is van Philippe van Thiel, de voormalige eigenaar van jachthaven Haddock.

'Nieuwe haven duurt nog jaren'
Op dit moment is al een fors aantal ligplaatsen in de haven leeg. Volgens Bogers heeft een aantal eigenaren de boot verkocht of verplaatst naar jachthaven WSV Almere Haven. De wens van veel booteigenaren om met Van Thiel mee te gaan naar een nieuw aan te leggen jachthaven, komt voorlopig niet uit. Volgens de gemeente gaat er 1 à 2 jaar overheen voordat een nieuwe haven is gerealiseerd. Philippe van Thiel heeft een locatie op het oog aan de Noorderplassen. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden.

De Fantasie laatste optie
De tijdelijke alternatieven die nu door de gemeente worden aangeboden liggen voornamelijk rond het Weerwater. Mogelijk wordt ook passantenhaven De Fantasie uitgebreid, om ruimte te bieden aan boten van Haddock. Maar dit plan stuit bij omwonenden van De Fantasie op weerstand. De gemeente zet deze optie pas in als blijkt dat niet voor alle boten van de haven op het Floriadeterrein een alternatief is gevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel