Ook minister Wiebes wijst vergunning schaliegas af

NOORDOOSTPOLDER • Di 23 juli 2019 | 16:09 • Dinsdag 23 juli 2019 | 16:09

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft zich opnieuw uitgesproken tegen het winnen van schaliegas in Noordoostpolder en Noord-Brabant. Dit staat in een brief van minister Eric Wiebes aan het Britse bedrijf Cuadrilla.

Het bedrijf vroeg in 2014 een verlenging van vergunningen aan voor de opspring van schaliegas. Toenmalig minister Henk Kamp wees die af, maar hij werd vorig jaar door de Raad van State teruggefloten.

Uitspraak Raad van State
Kamp wees de verlenging af met als hoofdreden dat het milieu beschermd moest worden. Volgens Cuadrilla was het besluit van de minister in strijd met de Mijnbouwwet en het bedrijf stapte naar de rechtbank. Die gaf hen gelijk. De minister en Milieudefensie gingen daarop in beroep.

De Raad van State oordeelde dat de Mijnbouwwet destijds geen ruimte bood om verlenging van de vergunningen om milieuredenen te weigeren. Intussen is de Mijnbouwwet aangepast en kan het milieu nu wel meegewogen worden in de beslissing om een vergunning te verlengen.

Een nieuw besluit van Wiebes
Wiebes schrijft dat de gevolgen van het opsporen en winnen van schaliegas te onduidelijk zijn. Dit komt volgens hem door het ontbreken van concrete gegevens. ''Kennis hiervan is nodig om het risico op mogelijke effecten op de grondwaterkwaliteit en het milieu beter in te kunnen schatten. Uw bezwaarschrift zal dan ook, onder verbetering van de motivering, opnieuw ongegrond worden verklaard'', aldus Wiebes in de brief.

Blijdschap bij Milieudefensie
Milieudefensie laat weten blij te zijn met deze brief: "Vandaag vieren we een nieuwe overwinning: het ministerie heeft weer een poging van Cuadrilla afgewezen. Het winnen van schaliegas is uitermate slecht voor het klimaat en het milieu. Dat past echt niet meer in deze tijd. Dat willen we niet in Nederland, maar ook niet daarbuiten'', aldus Evert Hassink van Milieudefensie.

Cuadrilla kan nog tegen het besluit in beroep gaan bij de Raad van State.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel