KNRM wil dat Urkers zwemvest dragen

URK • Wo 24 juli 2019 | 20:22 • Woensdag 24 juli 2019 | 20:22

Urkers moeten vaker een zwemvest gaan dragen als ze het water opgaan. Dat vinden de leden van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Urk. Vooral het feit dat veel jonge kinderen en pubers geen zwemvest dragen op het water, baart de vrijwilligers van de KNRM zorgen.

"We zien steeds vaker dat mensen geen zwemvest dragen en dat kan wel het verschil maken. Het is gewoon onverantwoord", legt Jan van Veen van de KNRM uit. "Ik denk dat de Urkers het niet stoer vinden om een vest te dragen. We zijn toch een beetje een ruig visservolk en er wordt gedacht 'dat hebben wij niet nodig'."

Ouders moeten het goede voorbeeld geven
Toch wil de KNRM het dragen van een zwemvest onder de aandacht brengen, omdat er steeds meer ongelukken gebeuren. "Afgelopen mei hebben we drie plaatsgenoten gered en het was toen echt koud. Als het water koud is dan maak je geen schijn van kans. Het kan dan met 10 minuten tot een kwartier gebeurd zijn met je."

Van Veen vindt dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen en hun kind een zwemvest moeten geven. Ook moeten ze zelf het goede voorbeeld geven en een reddingsvest aantrekken als ze het water opgaan.

Steeds meer gevallen van verdrinking
Vorig jaar kwamen in Nederland 112 mensen om het leven door verdrinking. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dat 27 personen meer zijn dan het jaar ervoor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel