Statenlid PvdD doet aangifte van verwaarlozing konikpaarden

FLEVOLAND • Do 25 juli 2019 | 13:53 • Donderdag 25 juli 2019 | 13:53

Statenlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren heeft donderdagmiddag bij de politie aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer. Ze vindt dat Staatsbosbeheer slecht zorgt voor een groep konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat is volgens haar een misdrijf en ze wil dat Staatsbosbeheer daarvoor wordt vervolgd.

Het gaat om de paarden die sinds twee maanden in een vangweide met hekken staan en over een tijdje worden verplaatst naar Wit-Rusland. De dieren staan volgens haar met deze bloedhitte zonder beschutting in de brandende zon. Zij zegt dat het strafbaar is als dieren in een afgesloten gebied zich niet kunnen beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Vestering wilde de situatie met eigen ogen controleren, maar ze mag van Staatsbosbeheer het gebied niet in.

Forum voor Democratie
Forum voor Democratie heeft besloten het voorbeeld van Vestering te volgen en ook aangifte te doen van verwaarlozing van de konikpaarden. Bovendien heeft de partij gevraagd om een extra vergadering van Provinciale Staten. Fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn zegt dat ook hij het gebied niet in mag omdat de dieren in quarantaine zitten en zo min mogelijk mogen worden verstoord. Hij heeft dat te horen gekregen van verantwoordelijk gedeputeerde Michiel Rijsberman. Hij verwijt Rijsberman dat die zijn taak om toezicht te houden op de gezondheid van de dieren verwaarloost.

Staatsbosbeheer liet woensdag weten dat de ervaring leert dat konikpaarden goed tegen hitte kunnen. Vorige zomer konden ze schuilen tegen de zon in een bos, maar ze kozen er toen volgens Staatsbosbeheer voor om op de open vlakte te blijven.

"Geen aanleiding voor maatregelen"
De provincie Flevoland, die verantwoordelijk is voor het beleid in de Oostvaardersplassen, ziet geen aanleiding om maatregelen te nemen. Volgens een woordvoerder voert Staatsbosbeheer het beleid uit dat door een meerderheid van Provinciale Staten is vastgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel