Dierenthuis: "Gedumpte katten door honden gedood"

ALMERE • Do 25 juli 2019 | 15:21 • Donderdag 25 juli 2019 | 15:21

Een grote groep honden die bij Stichting Dierenthuis Almere wordt opgevangen, heeft woensdagmorgen vier katten gedood die over het hek van het hondenveld waren gedumpt. Dat zegt eigenaresse van de stichting Alice van Duijn die drie dode katten en een kattenpootje aantrof. "Die poesjes hebben geen schijn van kans gehad", vertelt ze zichtbaar aangeslagen.

Bij Dierenthuis Almere worden op het terrein van 35.000 vierkante meter op industrieterrein De Vaart niet-herplaatsbare asieldieren opgevangen waar ze tot hun dood mogen blijven. Momenteel wonen er zo'n 150 honden en circa 350 katten.

"Ik schrok ontzettend"
Van Duijn liet een groot deel van de honden woensdagochtend zoals gebruikelijk naar buiten gaan. "'Er zitten een boel waakhonden bij. Het eerste wat ze doen is een rondje langs het hek maken." Ze heeft van de commotie op het terrein niets gemerkt omdat ze nog binnen aan het werk was. "Maar een paar minuten later trof ik een dode kat in een hondenmand binnen aan. Buiten zag ik nog twee dode poesjes en vond ik nog een pootje. Ik schrok ontzettend. Ik had geen idee of er nog meer zouden zijn", vertelt Van Duijn emotioneel.

De dode katten waren volgens Van Duijn verwaarloosde Perzen. "De vacht was vies en er zaten klitten in, maar de dieren waren wel gevoed. "Ik denk dat iemand in hoge nood is geweest en gedacht heeft dat het de makkelijkste en goedkoopste manier was om van de katten af te komen om ze hier over het hek te gooien."

"Katten hebben geen kans gehad"
De katten hebben volgens Van Duijn geen kans gehad. Ook niet als ze er wel bij zou zijn geweest. "Zoiets gaat razendsnel. Als ik er tussen zou zijn gesprongen, dan zou ik waarschijnlijk zijn aangevallen op zo'n moment. De meeste honden hier zijn zwerfhonden geweest. Ze hebben een verleden. Ze weten wat doden is. Het is hun instinct en alles wat er niet hoort, zullen ze doodmaken. Ze pakken de kat, gaan ermee schudden en dan breekt de rug. Sommige honden eten de kat dus op. Maar ga bijvoorbeeld ook geen hond hier over het hek gooien, want ook die zal het niet overleven."

"Dit is zo dom geweest"
Het is de eerste keer dat Dierenthuis Almere met een dumping op het terrein te maken heeft. "Het moet ook direct de laatste keer zijn", zo stelt Van Duijn. Ze heeft het bericht op de Facebookpagina van Dierenthuis Almere gedeeld en de politie is ingeseind. Die laat weten onderzoek te hebben gedaan maar de eigenaar is nog niet achterhaald. "Als iemand informatie heeft dan horen we dat uiteraard graag", zo laat een politiewoordvoerder weten.

Van Duijn wil de eigenaar van de katten vinden, maar ook mensen waarschuwen. "De eigenaar moet hierop worden aangesproken vind ik. En ik wil iedereen vertellen dat dit geen oplossing is. Als iemand hulp nodig heeft, vraag daar dan om. Er zijn zoveel mensen die wel willen helpen. Dit is zo dom geweest."

"Extra maatregelen nemen, is ondoenlijk"
Het nemen van extra maatregelen om herhaling te voorkomen, is volgens de eigenaresse ondoenlijk. "Het heeft geen nut om eerst het terrein te inspecteren voordat de honden erop mogen. Daarvoor is het te groot en er staan veel struiken waar een kat zich tijdelijk kan verstoppen." Ook heeft het ophangen van camera's volgens haar niet veel nut, gezien de omvang van de afzetting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel