Katten met handicap uit Syrië opgevangen bij Dierenthuis

ALMERE • Di 10 mei 2022 | 22:10 • Dinsdag 10 mei 2022 | 22:10

Stichting Dierenthuis in Almere heeft er een bijzondere kamer bij. Het is een plek speciaal ingericht voor katten met een handicap, voornamelijk uit Syrië. Er wonen verwaarloosde en blinde katten, dieren waarbij één of meerdere pootjes missen of die bijvoorbeeld niet meer zelfstandig kunnen eten.

De dieren komen hier via de stichting ‘Animals Syria-CatConnect‘ die zwerfkatten in erbarmelijke conditie redden en op straat geen overlevingskans hebben. In Syrië is het lastig om de katten een nieuw huis te geven, daarom krijgen ze in Nederland een plek. Sommige dieren kunnen via de stichting een nieuw baasje vinden, echter voor dieren met een handicap is dat lastig. Ze hebben soms meerdere operaties nodig die flink prijzig zijn.

Voor die katten is Dierenthuis een uitkomst. Poezen, honden en andere dieren kunnen er comfortabel verblijven tot hun overlijden. Ze hoeven dus niet meer te verhuizen. Elke week komt er een dierenarts langs en medische kosten worden gedekt door donateurs. In totaal wonen er in het hele complex zo'n 300 katten.

Neurologische afwijking
Sinds de opening van de speciale kattenkamer wonen er vijf Syrische katten. De eerste bewoners waren twee rood met witte poezen genaamd Basbous en Beauty. Ze hebben de neurologische afwijking Ataxie. Daardoor schudden de dieren onophoudelijk en hebben ze een ongecoördineerde manier van bewegen. Oneerbiedig gezegd lijkt het alsof ze constant dronken zijn.

Verzorgster Noa Balestracci: "We denken dat het kan komen door de oorlog daar, vanwege de chemische stoffen in de bommen." Balestracci helpt de katten onder andere met eten en drinken. "De ziekte is chronisch dus het gaat niet meer weg. Maar het gaat wel steeds beter met ze. Met de juiste verzorging en eventueel medicatie of operaties proberen we ze wel een zo goed mogelijk leven te geven hier."

Vrolijk en speels
Volgens Balestracci gedragen de Syrische katten zich niet anders dan de Hollandse. "Ze hebben in het begin natuurlijk wel stress van de reis hier naartoe, het is ook niet niks. Maar verder zijn ze net zo vrolijk en speels als de andere katten."

De stichting verwacht in de toekomst nog meer dieren met een handicap te redden en sluit niet uit dat er ook katten uit bijvoorbeeld Oekraïne en plekje zullen krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel