Staten onderbreken vakantie voor debat konikpaarden

FLEVOLAND • Za 27 juli 2019 | 9:11 • Zaterdag 27 juli 2019 | 9:11

Provinciale Staten van Flevoland onderbreken hun vakantie voor een debat over de konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat debat is aangevraagd door Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en de PVV. Die partijen vinden dat de provincie slecht toezicht houdt op de manier waarop Staatsbosbeheer voor de dieren zorgt.

Het gaat om de paarden die sinds twee maanden in een vangweide met hekken staan en over een tijdje worden verplaatst naar Wit-Rusland. Statenlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren deed deze week al aangifte bij de politie tegen Staatsbosbeheer. De dieren stonden volgens haar zonder beschutting in de brandende zon. Zij zegt dat het strafbaar is als dieren in een afgesloten gebied zich niet kunnen beschermen tegen slechte weersomstandigheden.

Forum voor Democratie volgde het voorbeeld van Vestering om aangifte doen en nam het initiatief voor een extra Statenvergadering. Fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn verwijt gedeputeerde Rijsberman dat die zijn taak om toezicht te houden op de gezondheid van de dieren verwaarloost. Beide Statenleden wilden de gezondheidstoestand van de konikpaarden met eigen ogen controleren, maar Staatsbosbeheer laat dat niet toe. Volgens Staatsbosbeheer hebben de paarden rust nodig.

De extra vergadering van Provinciale Staten is woensdagavond 31 juli om 18:00 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel