"Gemeente moet in gesprek over buurtzwembad"

DRONTEN • Zo 28 juli 2019 | 16:32 • Zondag 28 juli 2019 | 16:32

Verschillende politieke partijen in Dronten vinden dat de gemeente de kwestie met een buurtzwembad op een andere manier moet aanpakken. De gemeente had in gesprek moeten gaan, voordat er met hoge boetes werd gedreigd. Vorige week moesten bewoners van de Gaffelstraat hun buurtzwembad weghalen.

Het zwembad staat voor de zesde zomer op rij op dezelfde plek. Vorige week lag een brief op de deurmat van de bewoners. Daarin zei de gemeente dat het zwembad moet verdwijnen. Anders krijgen de initiatiefnemers een boete van 250 euro per dag.

GroenLinks wil dat de gemeente het zwembadje gedoogt. Dat zegt fractievoorzitter Paul Vermast van de partij. "Hiermee sla je ieder burgerinitiatief dood. Burgers worden door de politiek opgeroepen zelf dingen te ondernemen. En als ze dat doen, dan mag het niet. Wat is het nou?", zegt Vermast. Hij stoort zich vooral aan de handelwijze van de gemeente. Die had volgens de fractievoorzitter beter met de buurtbewoners in gesprek kunnen gaan. "Dan kun je samen naar een passende oplossing kijken."

Ook Leefbaar Dronten vindt dat de gemeente in gesprek moet gaan met de buurtbewoners. "De gemeente en bewoners moeten samen tot een oplossing komen. Dat lijkt mij het beste idee", zegt fractievoorzitter Jan Ammerlaan. De VVD is het daarmee eens; de gemeente moet het gesprek aangaan. "Maak het niet moeilijker dan het is", zegt raadslid Trudy Stoker-Dol.

Verantwoordelijkheid
De belangrijkste reden dat het zwembad weggehaald moet worden, is dat de gemeente zegt geen verantwoording te kunnen nemen. Het zwembadje staat op gemeentegrond en de gemeente heeft daar volgens een woordvoerder geen toezicht op.

Vermast vindt dat een bijzonder argument. "Als de gemeente verantwoordelijk is voor alles wat op haar grond gebeurt, dan is het dus nooit mogelijk om zelf iets te organiseren als buurt."

Leeglopen
Vorige week donderdag is de stop uit het zwembad getrokken. De kinderen keken treurig toe hoe het water wegliep in de regenputten. De buurt gaat nu proberen om een vergunning aan te vragen voor het zwembad. De kans dat die wordt afgegeven lijkt klein.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (29)

 • Rob

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Tja, dit is wel erg makkelijk "handhaven". Kunnen ze wel? Tjonge, jonge, een giga misdaad! Als ik de gemeente was, zou ik me drukker maken om dingen die er écht toe doen. Daar hebben we meer dan genoeg van in Almere.

  reageer
 • pieter de oude

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Ik hoor niemand over de "waterkwaliteit" bij dit warme weer. ?
  kleintjes laten wel eens wat lopen.

  reageer
 • Robert Van Vlijmen

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Zo klein zijn ze niet en water word elke getest

 • Henk

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Goh staat er plotseling een zwembad?
  Ik weet van niks.
  Hoezo wie wordt er bekeurd dan?

  reageer
 • Lea Ijsman

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  gewoon in iemand zn tuin zetten, klaar!

  reageer
 • JoJo

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Ik sta achter wat Paul Vermast zegt. Zo kun je niks meer organiseren, de buurt bij mekaar brengen of het nu een zwembad of een koningsdag feestje of een samen nieuwjaar vieren... echt gedoog...maak een plan samen met gemeente. Desnoods dat je ipv ingewikkelende vergunningen een standaard formulier.. voor buurt initiatieven om te melden en afspraken die je maakt omtrent veiligheid.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Obis

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Op het vlak van burgerparticipatie heeft onze gemeente nog een behoorlijke ontwikkelopgave te gaan....

  reageer
 • Kees

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  De ambtenaar gelijk een veeg uit de pan geven is erg makkelijk, misschien is er verleden jaar ook al een waarschuwing gegeven.
  Wie neemt de verantwoording als er iets gebeurd? Goed en menselijk overleg is natuurlijk belangrijk

  reageer
 • Floortje

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Kees, uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er voorgaande jaren geen probleem met de gemeente was, geen waarschuwing oud..

 • Frank

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Handhaving denkt nog in het tijdperk aat.
  Grappig dat Vermast nu vooraan staat om te roepen dat het anders moet😂
  Dat is namelijk al jaren bekend en niemand deed er wat aan

  reageer
 • De advocaat

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Gewoon weer opzetten bij warm weer en meteen weer weghalen als het niet zo warm is. Dan is de statijd te kort voor de gemeente om er wat mee te kunnen. Ook zou je beter de boel iedere keer door een ander laten opzetten, en net op een ander plekje.

  reageer
 • Thomas

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Dat soort domme treiterijen zijn voorzien: Dat is samenhangend en dus als één te beoordelen.

  Iets dat u zou weten als u ooit iets met bestuursrecht te maken heeft gehad. Heck, dat soort trucjes zijn al dichtgespijkerd sinds de Wagen van Dryzymalas. Zoek die maar eens een keer op.

 • Uhm...

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Het is zo simpel op te lossen. Iedereen daar heeft een tuin. Gewoon verzetten dat zwembad en genieten ipv je dag laten vergallen.

  reageer
 • Zeewoldese

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Laat ze dan ook meteen even praten in de politiek over het speelhuisje in de Fokkestraat, dat op dezelfde onfatsoenlijke manier het veld moest ruimen.... En geef de ambtenaar in kwestie een cursus fatsoen en omgangsvormen....

  reageer
 • Thomas

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Ja, mensen die met lak aan de regels dingen illegaal doen aanspreken, hoe durft die ambtenaar de wet te handhaven? We kunnen toch ook alles lekker illegaal en met lak aan alles regelen?

 • Pierre

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Misschien moet de burgemeester zichzelf maar eens een grote spiegel voorhouden.
  Proost.

  reageer
 • Marijke

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  De burgemeester is er nog maar net... Waarom denk je dat hij hier iets mee te maken heeft?
  Wat een zwartmakerij

 • Doetje

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  De waterkwaliteit werd wel degelijk in de gaten gehouden. Er ging een bescheiden dosering chloor is, precies at nodig was voor dat zwembad. En toch stonk het nooit naar chloor. Ik zag alleen blije koppies.

  reageer
 • Jan

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  De gene die opdracht heeft gegeven voor deze brief mag meteen de laan uit gestuurd worden die is zijn functie niet waard.

  reageer
 • Jan

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Er zijn wetten waar iedereen zich aan dient te houden! Als je nou eerst gaat vragen of het mag daar een zwembadje neer te zetten krijg je antwoord en weet je waar je aan tie bent.
  Maar nee, we doen eerst maar wat en zien wel wat er van komt. Je gaat als gemeente een precedent scheppen als je dit wel toestaat en gaat iedereen overal “dingen” plaatsen.
  Trouwens, het water dat uit dat badje liep was behoorlijk troebel, lekker fris ook!

  reageer
 • Floortje

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  U wilt voor alles toestemming aan de gemeente vragen? Tegen de tijd dat je antwoord hebt is het allang geen zomer meer. Wat een regeltjesmaatschappij .... Laat mensen genieten!

 • Badmeester

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Zwembad opzetten in achtertuin bij P. Vermast. Probleem opgelost.

  reageer
 • Ellen

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Belachelijk, kinderen hebben zoveel plezier in de eigen straat, het zag er keurig uit, geen zwerfafval en dan in het 6e jaar word gemeente Dronten ook eens wakker, als het gemeentehuis verbouwd is zal de temperatuur zo aangenaam zijn dat alle ambtenaren rustig verder kunnen slapen

  reageer
 • Marijke

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Precies, Ellen. Er was nooit overlast, geen rommel, geen lawaai, geen gedoe, maar wel gezellig spetterende kinderen onder goed toezicht van hun ouders. Daar kunnen heel wat mensen een voorbeeld aan nemen.

 • ABS

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Zou dit nou ook eens gevolgen kunnen hebben voor de betreffende doorgedraaide ambtenaar/ambtenaren? Of haalt men straks weer gewoon de schouders op en dat was het?

  reageer
 • Inwoner

    Wo 31 juli Woensdag 31 juli

  Zou die ambtenaar niet gewoon zijn werk doen?? Het handhaven op de opgestelde regels in de APV?? Regels die opgesteld zijn door de gemeenteraad?? Gemeenteraad die gekozen is door de burgers?? Is de cirkel dan rond?? Durf ook eens een spiegel voor te houden ipv meteen te wijzen.

 • Zeewoldese

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Precies. Deze ambtenaar heeft veel meer drontenaren het leven zuur gemaakt...

 • Kasper

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Het siert de gemeente als deze zich meer zouden laten zien bij de burgers. Een goed voorbeeld is dat er een melding is gedaan betreffende bramenstruik die over het voetpad doorgroeien en de bossage die ruim baan heeft over het voetpad. Dit betreft het achterpad van de karveelstraat 4. Naast de overlast door bossage zijn een aantal bewoners die niets doen qua tuinonderhoud. Bij de terug koppeling werd gemeld dat er gesnoeid was. Nou niet dus. Mensen in een rolstoel of gebruik maken van een rollator kunnen er nog steeds moeilijk langs. Dus gemeente, hoelang duurt het
  Nog????????

  reageer
 • Ellen

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Ha ha, tussen het openbaar groen en gemeente Dronten botert het niet, overal is het één grote bende, komt nooit meer goed, is al veel te ver verwaarloosd

 • Wicht

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Ik begrijp het wel. In dit geval wil de gemeente haar vingers niet branden als er een kind ziek wordt, gewond raakt of verdrinkt, doordat er geen hygiëne-, veiligheidseisen, toezicht etc. is. Natuurlijk lijkt dit heel flauw van de gemeente, maar in feite hebben ze wel gelijk. Als in je eigen tuin je kind verdrinkt, Ben je gewoon zelf verantwoordelijk.

  reageer
 • Rinkelman

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Eh, dagelijkse controle op de kwaliteit van het zwembadwater? ...kijk eens naar de foto...

 • De advocaat

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Bij andere sportvoorzieningen is men daar ook niet verantwoordelijk voor.

 • Anoniem

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Het water word iedere dag gecontroleerd door de ouders en de kinderen mogen absoluut niet zwemmen zonder toezicht van de ouders. Het is een vreselijk gezellig buurt die graag dingen voor de kinderen organiseert maar daar word niet naar gekeken.

 • Poldermens

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Tja, lastig dilemma. Natuurlijk is dit sneu voor de buurtbewoners, maar wat als iemand bedenkt een gezellig buurt terras te gaan beginnen?
  Aan de andere kant is zo'n badje op zo'n veldje best te doen als buurt toch? Bordje er bij dat je op eigen risico speelt.
  Als dit er al zes jaar stond dan was er al jaren gelegenheid geweest om met de buurt in gesprek te gaan toch?

  reageer
 • Bianca

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Ik vraag me af of er na zes jaar gedogen, geen sprake is van zgn. verworven rechten.

 • Hendrik...

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Met dit argument van de gemeente in je achterhoofd even gaan volgen wat er op gemeente grond gebeurd. En vervolgens gelijk cancelen, omdat de gemeente verantwoordelijk is... vooral als er iets mis gaat. Hard terug slaan naar de gemeente. Kijk bijvoorbeeld eens naar de plek van de snelheidscontroles. Of die auto's daar wel op gemeente grond mogen staan, om te doen wat ze doen, bijvoorbeeld.

  reageer
 • Inwoner

    Wo 31 juli Woensdag 31 juli

  Je doelt op een politieauto die ergens opgesteld staat om controles te doen? De politie heeft dan vrijstelling van het RVV waardoor hij hier mag staan voor het uitvoeren van zijn taak. Dat staat los van je genoemde punt of die daar wel of niet mag staan op gemeentegrond.

 • Ron

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Volledig terecht van de nieuwe Burgemeester dat hij keihard ingegrepen heeft. Weg met dat zwembadtuig.

  reageer
 • Marijke

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Zwembadtuig? Verantwoordelijke ouders die onder goed toezicht hun kinderen lekker buiten laten spelen? Zonder herrie en ellende? Ja, echt, het kan. Sorry, het kón, tot donderdag.

 • Peter

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Waar baseer je de kreet zwembadtuig dan op Ron.
  Jaloezie?

 • Woeste Willem

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Hmm, een beetje het verhaal van met een kanon op een mug schieten....
  Daar is de afd. Handhaving vd gemeente expert in.

  reageer
 • Gebruiker

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Peter

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  "Beste"Rinkelman.

  Proef ik hier enige jaloezie in?

  Super initiatief van de buurt.

 • Freek 3

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Tenminste nog wel normale mensen in de gemeenteraad .

  reageer
 • Jan

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Dit noemt men nu afstand tussen de burger en de politiek

  reageer
 • Anoniem

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Belachelijk. Als ze gewoon eerst een vergunning hadden aangevraagd. Nu kan iedereen doen wat hij wil op openbaar terrein. Dat wordt een lekker zooitje.

  reageer
 • Floortje

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Belachelijk, voor elk initiatief vergunning aanvragen ... Vraagt u ook vergunning aan als u besluit met uw buren op de stoep gezellig te gaan barbecuen? Leven en laten leven!

 • Cor

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Wat een stel sukkels zijn dat daar in hem Dronten ze zitten daar in een teiltje met de voetjes er in lekker hè koel. Ikke ikke en laat de rest maar stikken voor dat ze in de gem raad zitten en alles beloven maar dan als ze het heft in handen hebben ze kennen de burger niet meer alleen maar aftikken voor hun zelf dan ben je wat maar niet voor de burgerij hoor

  reageer
 • Poldermens

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Ik zou een koelere plek op zoeken als ik jou was. Beetje heethoofden reactie dit...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert