Bouw mestsilo's Bant mag voorlopig doorgaan

BANT • Do 1 augustus 2019 | 17:06 • Donderdag 1 augustus 2019 | 17:06

De bouw van zes mestsilo's op het bedrijventerrein van Bant mag voorlopig doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter in Lelystad donderdag besloten tijdens een spoedprocedure. Die was aangespannen door omwonenden.

De rechter heeft geen bouwstop willen afkondigen, omdat hij niet op de stoel van de bezwaarcommissie van de gemeente Noordoostpolder wil zitten. Die moet zich inhoudelijk buigen over de 24 ingediende bezwaarschriften van omwonenden. Dat gebeurt in september.

De omwonenden zijn volgens de rechter wel belanghebbenden, omdat de meesten dichtbij de locatie op bedrijventerrein Het Rister wonen. Maar het belang van de ondernemer die de mestsilo's wil bouwen weegt voor de rechter op dit moment zwaarder. Hierbij speelt mee dat de silo's weer zijn af te breken, mocht de bouw later worden tegengehouden.

Vloeibare kunstmeststoffen
Het bedrijf Gromes-Plender bouwt aan Het Rister zes silo's, waar verdunde mest als vloeibare kunstmeststoffen tijdelijk wordt opgeslagen. Met tankwagens gaat de mest naar loonbedrijven en kunstmesthandelaren.
Gromes-Plender heeft in juni gebruik gemaakt van de optie om een flitsvergunning aan te vragen. Daarbij krijgt een bedrijf dat de zaken op orde heeft snel toestemming om aan de slag te gaan. Gromes-Plender kreeg binnen drie dagen een vergunning en is sindsdien aan het bouwen. Eigenaar Bukman zegt dat er haast bij is, want hij wil mest in voorraad hebben om te kunnen leveren.

Bouw verrast omwonenden
Omwonenden zijn verrast door de bouw. Ze zijn boos dat de gemeente vooraf niet met hen heeft gecommuniceerd. Een aantal van hen komt op 80 meter afstand van het bedrijf te wonen. Zij vrezen stankoverlast door ammoniak van de mest, lawaai van pompen die de mest in de silo's rondpompen en hinder door de circa 660 vrachtwagens die jaarlijks af- en aan zullen rijden.

Jurist: aanvraag verkeerd beoordeeld
De jurist van de bewoners betoogde tijdens de zitting dat de gemeente de vergunning heeft afgegeven op basis van een verkeerde beoordeling. De gemeente stelt dat de activiteiten van Gromes-Plender in milieucategorie 2 vallen, maar volgens jurist Rob Scholten vallen ze in de strengere categorie 3.1. Dergelijke bedrijven mogen niet dicht op bebouwing staan. Uit het verloop van de rechtszaak van donderdag heeft Scholten sterk de indruk overgehouden dat de gemeente het bedrijf koste wat het kost wil toestaan.

De rechter stelde nog mediation voor, zodat de ondernemer en omwonenden tot elkaar kunnen komen. Daar voelden de omwonenden weinig voor. Bukman nodigde hen uit om te komen kijken bij een vestiging van een zusterbedrijf in het Drentse Wijster om te zien, horen en ruiken hoeveel overlast een mestopslag veroorzaakt. Bantenaren hebben aangegeven onaangekondigd en op eigen gelegenheid wel eens in Wijster te gaan kijken.

Bouw op eigen risico
Mocht uiteindelijk blijken dat de vergunning toch niet voldoet aan de wet- en regelgeving, dan moet Gromes-Plender de bouw terugdraaien. "Het is geen boom die gekapt wordt en nooit meer teruggeplaatst kan worden", aldus de voorzieningenrechter tijdens de zitting. "Het bedrijf bouwt nu op eigen risico, met het mogelijke gevolg dat de werkzaamheden weer ongedaan gemaakt moeten worden." Bukman gaf aan zich hiervan bewust te zijn. De mestsilo's zijn weer eenvoudig uit elkaar te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel