Wijnboeren ondanks hittegolf positief over oogst

MARKNESSE • Vr 2 augustus 2019 | 5:49 • Vrijdag 2 augustus 2019 | 5:49

Een aantal Flevolandse wijnboeren is ondanks de hittegolf van afgelopen week toch optimistisch over de druivenoogst dit jaar. Met de tropische temperaturen ligt 'zonnebrand' van de druiven op de loer bij sommige soorten. De druiven worden dan letterlijk verschrompeld door de hete zon.

"Wij hebben de veertig graden aangetikt hier op de boerderij", vertelt wijnboer Cor van der Veeken van wijngaard Maronesse in Marknesse. "Dan moeten de druiven keihard werken om het vocht naar de bladeren te brengen want er wordt gigantisch veel vocht verdampt."

Stoppen met groeien
"De druiven stoppen met groeien bij extreme hitte en in de nacht groeien ze dan weer door", legt wijnboer Johan Rippen van Stichting Wijnbouw Lelystad uit. "We hebben wel last van zonnebrand. We wisten met de hitte ook niet zo goed wat we moesten doen, want zo extreem hebben we het niet eerder gehad. We weten nu dat we langer vooruit moeten kijken met het weer en dat we minder blad moeten weghalen om de trossen beter te beschermen."

Toch zijn beide wijnboeren niet bang voor de kwaliteit van de oogst en daarmee de smaak van de wijn. De uitval door zonnebrand is simpelweg te weinig. Ook zijn ze niet bezorgd dat de zomers steeds heter worden. "Temperaturen boven de 35 graden heb je in Frankrijk en Spanje elk jaar. Druiven kunnen daar prima tegen", aldus Rippen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel