Eerste officiële Indië-herdenking Flevoland

ALMERE • Di 6 augustus 2019 | 10:24 • Dinsdag 6 augustus 2019 | 10:24

Flevoland krijgt dit jaar voor het eerst een officiële Indië-herdenking. Deze vindt op 15 augustus om 15:30 uur plaats bij het Indiëmonument in het Bos der Onverzettelijken in Almere. Ieder jaar wordt die dag bij het Indisch Monument in Den Haag een Nationale Herdenking gehouden. Deze is voor alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan.

Vorig jaar werd ook al een herdenking in Almere gehouden, maar deze was nog niet voor heel Flevoland. Organisator Eric Bodar zegt dat er op deze bijeenkomst niet alleen Almeerders afkwamen, maar mensen vanuit andere plekken in de provincie. "Toen werd het idee geopperd om er een Flevolandse herdenking van te maken. Dat hebben wij in gang gezet en uit de reacties die binnenkomen, blijkt het nu al een succes te zijn", vertelt Bodar.

De opzet ten opzichte van vorig jaar is niet erg anders, maar er zullen volgende week meer vertegenwoordigers uit de andere gemeenten zijn. "We hebben die gemeenten aangeschreven en die hebben daar positief op gereageerd, net als de provincie. We hebben ook een bijdrage gekregen uit het Prins Bernhard Cultuurfonds. Je merkt dat het niet alleen in Almere leeft, maar ook in andere gemeenten."

Vorig jaar bezochten een kleine honderd mensen de herdenking, dit jaar verwacht de organisatie zo'n 150 bezoekers. "Je ziet aan de reacties dat het zeer op prijs wordt gesteld. Ook iemand uit Harderwijk liet ons weten dat ze blij is nu niet meer helemaal naar Den Haag te hoeven reizen met haar moeder. Het leeft en de belangstelling groeit", zegt Bodar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel