De Spettertuin: van natuurlijke speelplaats tot onveilige wildernis

LELYSTAD • Ma 12 augustus 2019 | 6:30 • Maandag 12 augustus 2019 | 6:30

Wat ooit een natuurlijke speeltuin was met keien en boomstammen, is veranderd in een 'gevaarlijke plek' met metershoog riet en rondslingerend afval. Er is geld, mankracht en politieke wil, maar het opknappen van de Spettertuin in Lelystad blijft uit.

In 2010 werd de Spettertuin geopend in de Lelystadse Boswijk. De speelplaats was ontwikkeld met ideeën van kinderen en ook de naam werd door kinderen bedacht. De gemeente Lelystad en Landschapsbeheer Flevoland maakten afspraken over het beheer en het onderhoud van de Spettertuin. Landschapsbeheer ontving jaarlijks 10.000 euro om het terrein toegankelijk te houden en activiteiten te organiseren. Dit deed de organisatie samen met buurtbewoners.

Verval
Dat ging jarenlang goed. Volgens een inventarisatie van Omroep Flevoland was De Spettertuin in 2016 zelfs een van de beste gratis speeltuinen in de provincie. In 2018 liep de overeenkomst tussen de gemeente en Landschapsbeheer echter af. Deze overeenkomst werd om onduidelijke reden niet verlengd.

Daarna ging de speelplaats achteruit. Het riet groeide, het water werd langzaamaan aan het oog onttrokken en het terrein werd moeilijker toegankelijk. Landschapsbeheer Flevoland was daarop genoodzaakt om activiteiten voor kinderen te staken, zegt een woordvoerder.

"Ik laat mijn kinderen hier niet meer spelen, het is te gevaarlijk vanwege de begroeiing"

— Sjoukje Brandenburgh, buurtbewoner

Motiemarkt
Betrokken omwonenden dienden tijdens de motiemarkt van 2018 een voorstel in om het achterstallig onderhoud aan te pakken. De gemeenteraad nam de motie aan en stelde 12.500 euro beschikbaar om het speelgebied op te knappen. Daarnaast stond in de motie dat de gemeente zelf de afspraken met Landschapsbeheer niet was nagekomen.

ChristenUnie-raadslid Jarno Volmer stelde in het voorjaar van 2019 vragen aan het college over de voortgang van het opknappen van de Spettertuin. Hij vroeg zich af of de evaluatie al was afgerond, wat er was overeengekomen met de bewoners en wanneer gestart zou worden met het achterstallig onderhoud. Vanwege 'capaciteitsproblemen' bij de gemeente werd de motie later opgepakt.

Verantwoordelijkheid
Volmer verwacht dat Landschapsbeheer het terrein aanpakt: "Ik mag van Landschapsbeheer een actieve houding verwachten. Vorig jaar zag de Spettertuin er al zo uit. Zij moeten het rietperk aanpakken. Daarna kunnen de omwonenden met de 12.500 euro het gebied verder opknappen." Landschapsbeheer Flevoland laat in een reactie weten dat het geen opdracht van de gemeente heeft gekregen om in 2019 het terrein te onderhouden. "De gemeente is eigenaar van het terrein en is dus eindverantwoordelijk," zegt de organisatie. "Daarnaast maaide de gemeente Lelystad de laatste jaren zelf het gras en onderhield het zelf het riet."

Geen oplossing
Onlangs dienden de initiatiefnemers van De Spettertuin samen met Landschapsbeheer Flevoland een inrichtingsplan in bij de gemeente. Daarop ging de gemeente in overleg met buurtbewoners, maar dat heeft nog niet tot een oplossing geleid. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het college in de loop van het jaar met een voorstel naar de gemeenteraad komt. Daarin moeten heldere afspraken over het beheer komen te staan.

De uitgetrokken 12.500 euro blijft beschikbaar, maar het is niet duidelijk of dat bedrag nog genoeg is om het terrein op te knappen. Voorlopig groeit het riet dus verder, blijft het afval liggen en zijn de kinderen de dupe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel