Drie miljoen voor nieuwe impuls centrum Buiten

ALMERE • Ma 26 augustus 2019 | 6:43 • Maandag 26 augustus 2019 | 6:43

Het stadsbestuur van Almere wil met drie miljoen euro het centrum van Almere Buiten een impuls geven. De plannen komen veertien jaar na het masterplan uit 2005. Dat project zorgde er toen voor dat het centrum een drastische verbouwing onderging. Maar die plannen uit 2005 zijn nooit helemaal afgemaakt.

Ondernemers in het stadsdeel luiden al jaren de noodklok. Bezoekersaantallen vallen tegen, er is veel leegstand en het centrum oogt kaal en ongezellig. Een rapport van de gemeente Almere noemt de financiële crisis als reden dat het originele plan voor het stadsdeel nooit is afgerond. Marktpartijen trokken zich terug en ontwikkelingen in het centrum werden uitgesteld of afgeblazen.

Ambities werden niet gehaald
"De ambitie moest fors naar beneden worden bijgesteld. Investeringen stokten, wat weer leidde tot tegenvallende grondopbrengsten bij de gemeente. Met als gevolg dat de beoogde kwaliteit van de openbare ruimte en gebouwen niet werd gehaald", aldus de gemeente in het 'Plan van aanpak stedelijke vernieuwingsopgave Centrum Almere Buiten'.

Maarten Vroom van winkeliersvereniging Buitenmere is blij met de nieuwe plannen van de gemeente. "Ik begrijp dat het college de vorige periodes enorm moest bezuinigen. Nu is er gelukkig budget en een plan. Nu moet er nog commitment komen van vastgoedeigenaren en ondernemers. De gemeente geeft de eerste aanzet."

Betaald parkeren
Omdat veertien jaar geleden de verwachting was dat het centrum van Almere Buiten veel meer bezoekers zou krijgen, is er flink geïnvesteerd in parkeergarages. Er werd ook betaald parkeren ingevoerd. Het centrum telt nu vijf parkeergarages; de Urcagarage (naast de Albert Heijn), Brooklyngarage (onder de Jumbo), Santiagogarage (naast de Lidl), Cubagarage en Floridagarage (naast het Baltimoreplein).

Uit onderzoek van de gemeente Almere blijkt dat de laatste twee garages maar sporadisch worden gebruikt en dat de garages meer geld kosten dan dat ze opleveren. Dat moet volgens het stadsbestuur veranderen. Ze vragen ondernemers dan ook om met ideeën te komen om dat voor elkaar te krijgen.

"Iedereen zit aan z'n tax. De omzetten blijven onder druk staan. Maar daar moet je als gemeente, eigenaren en winkeliers samen op inspelen."

— Maarten Vroom,winkeliersvereniging Buitenmere

De winkeliers zelf vragen al jarenlang aan de gemeente om het betaald parkeren af te schaffen. "Dat gaat zeker helpen. Of het de redding is, dat weet ik niet of hoelang het gaat helpen ook niet. Maar zeker de eerste jaren zou dat zeker bijna alle winkels een enorme boost van de omzet geven", aldus Maarten Vroom. "Iedereen zit aan z'n tax. De omzetten blijven onder druk staan. Maar daar moet je als gemeente, eigenaren en winkeliers samen op inspelen."

Op korte termijn dingen verbeteren
De gemeenteraad praat binnenkort over de vernieuwingsplannen voor Almere Buiten. Het stadsbestuur wil snel aan de slag. Dit jaar nog moet het centrum groener worden. Dat begint bij de parkeerplaats in DoeMere en moet zich daarna verder uitbreiden over het centrum.

Daarnaast moet er een centrummanager komen, die wordt aangenomen en betaald door de gemeente, ondernemers en eigenaren van de winkelpanden. De centrummanager moet alle partijen op één lijn krijgen en reclame gaan maken voor het stadsdeel centrum.

Om de stedelijke vernieuwingsaanpak Centrum Almere Buiten voor de Buitenaren echt een gezicht te geven, moet er nog dit jaar een 'Buitenatelier' worden ingericht. Hier kan iedereen samenkomen en werken aan een gezamenlijke visie voor het centrum.

Dinsdag meer aandacht voor DoeMere; ook onderdeel van de vernieuwingsplannen van centrum Almere Buiten. Jaren geleden kampte het retailcentrum met leegstand. Inmiddels is de situatie daar 180 graden gedraaid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel