Ineke Bakker wordt waarnemend burgemeester Urk

URK • Wo 4 september 2019 | 19:02 • Woensdag 4 september 2019 | 19:02

VVD'er Ineke Bakker wordt waarnemend burgemeester van de gemeente Urk. Dat is woensdagavond door de provincie bekendgemaakt. Bakker is de eerste vrouw van buiten het dorp die, tijdelijk, burgemeester wordt van de gemeente.

Bakker is door Commissaris van de Koning Leen Verbeek gevraagd om Pieter van Maaren tijdelijk op te volgen. Van Maaren neemt maandag afscheid van Urk en vertrekt naar Zaltbommel. Bakker, die eerder waarnemend burgemeester was van Dronten, heeft woensdagavond kennisgemaakt met de Urker fractievoorzitters. Zij gaat op 19 september aan de slag en zal burgemeester van Urk blijven tot de gemeenteraad een nieuwe burgemeester heeft gekozen. De termijn waarop dat gebeurt is nog niet bekend.

De interim-burgemeester krijgt de komende maanden in ieder geval te maken met de impact van de Brexit. Die brengt voor het vissersdorp veel onzekerheid met zich mee.

Lees verder na de tweet

'Even slikken'
De fractievoorzitter van Hart voor Urk, Jan Koffeman, vond de benoeming van Bakker wel een verrassing. "Het is de eerste vrouwelijke burgemeester van Urk, ook al is ze interim. En dan ook nog van de VVD, dat is voor mij wel even slikken", vertelt hij. Koffeman had iemand van de ChristenUnie of het CDA verwacht.

Koffeman had daarnaast liever een man gezien, van een christelijke partij: "Vanuit mijn principe moet ik u eerlijk zeggen, dan zie ik daar liever een man. Een bestuurlijk iemand hoort een man te zijn voor mij."

Toch gaat Koffeman de samenwerking met Bakker met vertrouwen tegemoet: "Na de kennismaking heb ik er wel vertrouwen in gekregen hoor. Ze komt vriendelijk en goed over."

'Warm en dankbaar gevoel'
Hans Crebas van het CDA had al direct een 'warm en dankbaar gevoel' bij Bakker. "Het voelt alsof je elkaar al jaren kent", vertelt hij. Voor hem is het geen probleem dat een vrouw de tijdelijke burgemeester is. Crebas noemt het feit dat Bakker Urk al een beetje kent vanuit haar interim-periode bij de gemeente Dronten een pluspunt.

In een eerdere versie van dit bericht noemden we Bakker de eerste vrouw die, tijdelijk, burgemeester van Urk wordt. Zij is echter de eerste vrouw van buitenaf die burgemeester wordt. De eerste vrouwelijke wethouder van Urk, Stiene Kramer-Brouwer nam in de zomer van 1999 de burgemeestersfunctie waar. Tussen het vertrek van Sijko Veninga en de komst van Dick Schutte. Kramer-Brouwer was daarvoor ook al loco-burgemeester van de gemeente Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel