Overvaller sushi-bezorger en tankstation de cel in

LELYSTAD • Di 10 september 2019 | 15:00 • Dinsdag 10 september 2019 | 15:00

De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag een 20-jarige Lelystedeling veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man is schuldig bevonden aan overvallen op een sushi-bezorger en tankstation Van Staveren in Lelystad. Daarnaast moet de man 800 euro schadevergoeding betalen aan het sushi-restaurant. De overvallen gebeurden in januari, amper een week na elkaar.

In de rechtbank vertelde de man twee weken geleden dat foute vrienden de oorzaak waren voor zijn misstappen. Die zouden op 2 januari hebben geopperd om een sushi-bezorger te overvallen, maar de verdachte dacht niet dat ze dat echt zouden doen.

Met de mobiele telefoon van de verdachte werd bij een sushi-restaurant een dure bestelling geplaatst. Toen de bezorger het maaltje kwam brengen, probeerde de vriendengroep hem onder dreiging van een mes zijn portemonnee afhandig te maken. Hij kreeg een paar klappen en zijn scooter werd vernield.

Overval twee
Een pompbediende van een tankstation van Van Staveren werd op 8 januari door mannen met bivakmutsen en een groot mes gedwongen tot het afgeven van geld en pakjes sigaretten. De verdachte zou ter voorbereiding een pakje kauwgom hebben gehaald om te observeren en gaf tips aan de overvallers over het plan van aanpak.

De Lelystedeling ontkende betrokken te zijn geweest bij de feitelijke overvallen, maar vertelde bij de zitting wel dat hij na de overval op het tankstation een nepmelding deed bij de alarmcentrale. Daar zei hij dat hij een Antiliaan had zien wegrennen bij het tankstation, volgens hem ook weer om zijn vrienden te plezieren.

De schadeclaim van de pompbediende werd afgewezen door de rechtbank, omdat die niet heeft aangetoond dat hij psychische hulp nodig had na de overval. De rest van de straf was conform de eis van de officier van justitie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel