Sportverenigingen staan onder druk

ZEEWOLDE • Di 10 september 2019 | 23:02 • Dinsdag 10 september 2019 | 23:02

Sportverenigingen staan onder druk in Zeewolde. Dat bleek dinsdagavond bij een bijeenkomst in het gemeentehuis over de nieuwe sportnota. Volgens Wethouder Ewout Suithoff is het voor sportclubs steeds lastiger om vrijwilligers, goede trainers en instructeurs te vinden. Ook is er vergrijzing van besturen en hebben veel sportverenigingen in Zeewolde te kampen met dalende ledenaantallen.

Toch zijn er volgens Suithoff ook positieve punten. Zo groeit het aantal leden van de atletiekvereniging vanwege de aanleg van de nieuwe atletiekbaan. De hockeyclub profiteert van de goede prestaties van Oranje op het Europees Kampioenschap. Verder zorgen de buurtsportcoaches voor activiteiten buiten schooltijden en is er een beweegpark en freerun-parcours aangelegd.

Oud-basketbalprof Eelco Derks en Sybrigje Westerhof van de Atletiek Vereniging Zeewolde gaven de politiek advies over de toekomst. "Jongeren willen vooral fun, jong volwassenen willen flexibiliteit en ouderen willen juist kwaliteit van het aanbod," aldus Derks. Het is volgens hem belangrijk dat iedereen kan sporten en bewegen op zijn of haar eigen niveau. "De jeugd krijgt een bewegingsachterstand. In Nederland is de jeugd Europees kampioen bankzitten. We moeten mensen verleiden om fun te krijgen in bewegen om ze gezond te houden voor de toekomst. Sport is de smeerolie van de maatschappij".

Volgens Westerhof ligt er teveel nadruk op de hardware. "Stenen, netten en ballen. Niet op de software. Namelijk wat willen we met dit kind." Ook moet de nadruk liggen op het sociale samenzijn bij een vereniging. "De 777 regel. Alleen sporten lukt je meestal maar 7 weken. Op een sportschool hou je het 7 maanden vol omdat je ervoor betaalt. Op een vereniging blijf je over het algemeen 7 jaar komen vanwege het sociale aspect".

De nieuwe sportnota wordt half december gesproken in de gemeenteraad van Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel