Veluwse gemeenten staken overleg vliegroutes

LELYSTAD • Do 12 september 2019 | 14:07 • Donderdag 12 september 2019 | 14:07

Vier gemeenten op de Noord-Veluwe trekken de stekker uit het overleg met het ministerie over de vliegroutes. Dat meldt Omroep Gelderland.

Elburg, Hattem, Heerde en Oldebroek hebben per brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat laten weten dat ze geen heil zien in verdere gesprekken over routevarianten van de laagvliegroutes over die gemeenten. "Het gevoel is teleurstelling", reageert wethouder Wolbert Meijer van Heerde.

Knelpunt rond Wezep
Sinds vorig jaar praten de vier gemeenten op de Noord-Veluwe over de vliegroute van Lelystad Airport. Het gaat om de route bij Wezep. Die gemeente is bezorgd over een vertrekroute op circa 1.800 meter langs de woonkern. Het ministerie heeft daarna met de gemeenten gesproken over alternatieve routes en sneller klimmen naar grotere hoogte, maar daarmee zijn Oldebroek, Kampen en Hattem niet blij. Sindsdien stokt het overleg.

"We staan altijd open voor gesprek, maar we concluderen dat de varianten die bedacht zijn niet positief zijn voor het leefklimaat van onze gemeenten", legt wethouder Meijer uit. Hij was samen met zijn collega Auke Schipper uit Hattem woensdag in Den Haag bij het Kamerdebat over luchtvaart.

Frustraties
"Wij hebben geen enkele informatie gekregen waaruit blijkt dat onze zorgen worden weggenomen", aldus Schipper na afloop. Bij beiden is te merken dat er een hoop frustratie is rond het dossier. "Eén: we willen geen laagvliegroute", legt Meijer uit. "Maar als je dan gaat praten over het optimaliseren ervan, dan komt er opeens een beslissing dat in plaats van horizontaal vliegen op 1800 meter er wordt door gestegen boven onze gemeenten. Dan krijg je juist op die plekken meer uitstoot, meer fijnstof en meer geluid."

Tijdens het debat bevestigde minister Van Nieuwenhuizen dat ze de brief had ontvangen, maar de inhoud nog niet kende. Daarom kon ze ook niet reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel